Μεγάλη ανησυχία της Δύσης για χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν – Ποια είναι τα τρία σενάρια που προκαλούν τρόμο
Σε κατάσταση συναγερμού ο πλανήτης
Εντείνονται οι φόβοι και τα σενάρια στη Δύση ότι ο Πούτιν θα κάνει πράξη τις απειλές του και θα χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου κερδίζουν διαρκώς έδαφος απωθώντας τους Ρώσους εισβολείς.
Η κλιμάκωση των τελευταίων μηνών τόσο στα πεδία της Ουκρανίας όσο και στην ρωσική ρητορική για την πιθανή χρήση πυρηνικών έχουν θέσει την Δύση σε κατάσταση συναγερμού.
Δημοσίευμα των Financial Times ομαδοποίησε τα τρία σενάρια χρήσης πυρηνικών όπλων από την Ρωσία.
Στο πρώτο σενάριο η Μόσχα επιλέγει ως κίνηση εντυπωσιασμού την χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου σε ακατοίκητη περιοχή περνώντας το μήνυμα προς όλους πως οι απειλές της δεν είναι “κούφιες”. Ως παράδειγμα μάλιστα έδωσαν μία ρίψη στο Φιδονήσι στη Μαύρη θάλασσα. Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν πως μία τέτοια κίνηση παρά το ότι θα δημιουργούσε “μούδιασμα” δεν θα σταματούσε ούτε την ουκρανική προέλαση στα πεδία των μαχών ούτε και τον ασφυκτικό κλοιό κυρώσεων από την Δύση προς την Ρωσία.
Στο δεύτερο σενάριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο ενάντια στόχου στην Ουκρανία. Στο σενάριο αυτό οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και υποδομές θα ήταν πολύ μεγάλες καθώς η Ρωσία διαθέτει στο οπλοστάσιό της μεγάλη γκάμα τέτοιου τύπου πυρηνικών. Κάποιες από τις 2000 φτάνουν μέχρι και τους 100 κιλοτόνους όταν η πυρηνική βόμβα στην Χιροσίμα 77 χρόνια πριν ήταν μόλις 15 κιλοτόνων.
Το τρίτο και πλέον εφιαλτικό σενάριο περιλαμβάνει την χρήση στρατηγικού πυρηνικού όπλου και μάλιστα ενάντια σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση αυτή το κουτί της πανδώρας του πυρηνικού ολέθρου θα έχει οριστικά και αμετάκλητα ανοίξει και κανένας, ούτε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν γνωρίζει την εξέλιξη μίας τέτοιας κίνησης.
Λάδι στην φωτιά του ρωσοουκρανικού πολέμου ήρθε σήμερα να ρίξει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.
Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση του Έλον Μάσκ έφερε την απάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας.
Στην δημοσκόπηση του Έλον Μάσκ μέσα σε μερικές ώρες απάντησαν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι με το 60% των απαντήσεων να απορρίπτουν τις προτάσεις του και το 40% να συμφωνούν. Την πρωτοβουλία του Μασκ χαιρέτισε το Κρεμλίνο.