«Ξέρουμε ότι η Δύση εκπονεί σενάρια για να υποδαυλίσει νέες συγκρούσεις στον χώρο της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών », δήλωσε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της γνωστής και ως ΚΑΚ.

Πρόκειται για έναν περιφερειακό οργανισμό πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ εννέα πρώην σοβιετικών δημοκρατικών, στην οποία δεν συμμετέχει ως πλήρες μέλος το Τουρκμενιστάν, ενώ έχουν αποχωρήσει η Ουκρανία και η Γεωργία, εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία.

Μάλιστα, να αποχωρήσει σκέφτεται και η Μολδαβία εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας.

«Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτό που συμβαίνει στα σύνορα ορισμένων χωρών της ΚΑΚ. Όλα αυτά, φυσικά, είναι αποτελέσματα της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάλαι ποτέ σοβιετικές δημοκρατίες πλέον επιχειρούν να μετριάσουν την εξάρτηση από τη Μόσχα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την ανακατάληψης πολλών περιοχών από τις ουκρανικές δυνάμεις, τις τελευταίες μέρες.


Οι σύμμαχοι που έστρεψαν την πλάτη στη Ρωσία

Από τις εννέα χώρες της ΚΑΚ, μόνο η Λευκορωσία του επονομαζόμενου «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εναντίον της Ρωσίας στράφηκαν και το Καζακστάν, η Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, που μαζί με τη Ρωσία και την Λευκορωσία συμμετέχουν και συγκροτούν τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Ειδικά το Καζακστάν, που τον περασμένο Ιανουάριο βίωσε τις πιο αιματηρές ταραχές της μετασοβιετικής περιόδου, ασκεί πλέον ανοιχτά δριμεία κριτική στη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι το Καζακστάν δεν είναι η μόνη μετατόποπιση συμμάχου στον γεωπολιτικά κομβικό χώρο της Ευρασίας.

Ειδικότερα, αναλυτές εκτιμούν ότι το Αζερμπαϊτζάν έδειξε να δοκιμάζει τα όρια της Μόσχας και τις αντοχές της συμμαχίας της με την Αρμενία.

Πράγματι, τα συνεχή αιτήματα του Γερεβάν για στρατιωτική υποστήριξη από τον CSTO έπεσαν στο κενό, παρά το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν αποτελεί πια μέλος του οργανισμού, καθώς αποχώρησε το 1999, μαζί με τη Γεωργία.

Πέρα από τη διατήρηση καλών σχέσεων με το Μπακού, το Κρεμλίνο δείχνει να εστιάζει στην αποδυνάμωση του φιλοδυτικού πρωθυπουργού της Αρμενίας.

Μάλιστα, η Αρμενία άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο διάρηξης των δεσμών με τον CSTO.