Τα επίσηµα εγκαίνια του IGB, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα µε τη Βουλγαρία , ανέδειξαν τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία µεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πριν από έναν αιώνα, οι σχέσεις ήταν ταραγµένες και συγκρουσιακές. ∆εν λησµονούµε την Ιστορία µας, αλλά σήµερα επιδιώκουµε τη φιλική σχέση, µε στόχο τα αµοιβαία οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό, µας ενδιαφέρουν τα αποτελέσµατα των βουλευτικών εκλογών της 2ας/10/2022 στη γειτονική µας Βουλγαρία. Μέχρι τη στιγµή που γράφονται αυτές οι γραµµές, δεν έχει σχηµατισθεί κυβέρνηση, αλλά τα ποσοστά των κοµµάτων είναι γνωστά και µας βοηθούν να εξαγάγουµε συµπεράσµατα. Πρώτο κόµµα ήλθε το κεντροδεξιό GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος στην προηγούµενη Βουλή ήταν στην αντιπολίτευση. Συνεργάσθηκε µε το µικρό ιστορικό κόµµα της Ενωσης ∆ηµοκρατικών ∆υνάµεων, το οποίο ιδρύθηκε το 1989, µε σκοπό τη µετάβαση από το κοµµουνιστικό καθεστώς σε µια πολυκοµµατική κοινωνία. Η συµµαχία αυτή συγκέντρωσε το 25,33%. Πρώτο σχόλιο: Παρά τις καταγγελίες εναντίον της διακυβέρνησής του, ο Μπορίσοφ δηµιούργησε την έκπληξη. Στη δεύτερη θέση, µε 20,20%, βρίσκεται το κεντρώο κόµµα Συνεχίζουµε την Αλλαγή των Πέτκοφ και Βασίλιεφ, το οποίο ήταν το κυβερνών κόµμα µέχρι χθες. Οι δύο ηγέτες εµφανίσθηκαν ως τεχνοκράτες µε σπουδές στο εξωτερικό και ως διώκτες της διαφθοράς. Φαίνεται ότι δεν έπεισαν.

∆εύτερο σχόλιο: ∆εν αρκεί να είσαι καλός τεχνοκράτης. Πρέπει να αποκτήσεις ισχυρά λαϊκά ερείσµατα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται µε 13,76 % η Ενωση για τα ∆ικαιώµατα και τις Ελευθερίες, δηλαδή το κόµµα που εκπροσωπεί τη µουσουλµανική µειονότητα. Ορισµένοι την αναφέρουν ως τουρκική, αλλά ο όρος αυτός δεν λαµβάνει υπ’ όψιν το µεγάλο ποσοστό Ποµάκων, οι οποίοι δεν έχουν τουρκική συνείδηση. Το κόµµα των µουσουλµάνων για ακόµα µία φορά προβάλλεται ως ο πιθανός κυβερνητικός συνεταίρος για να σχηµατίσει κυβέρνηση ο Μπορίσοφ. Οι µουσουλµάνοι στη Βουλγαρία έχουν κατορθώσει να εµφανίζονται ως ρυθµιστική δύναµη σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Σχόλιο τρίτο: Αν η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία είχε διατηρήσει την ενιαία και αυτόνοµη κοµµατική εκπροσώπησή της και δεν είχε ενταχθεί στα δύο µεγάλα αλβανικά κόµµατα, θα µπορούσε πιθανότατα να διαδραµατίσει ρόλο ρυθµιστού στη Βουλή των Τιράνων. Ποτέ δεν είναι αργά. Ο πυρήνας του Κόµµατος Ενωσης Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων υπάρχει. Στην τέταρτη θέση καταγράφεται µε 10,7% το υπερεθνικιστικό κόµµα Αναγέννηση. Η ενίσχυσή του, σε συνδυασµό µε παλαιότερες θέσεις που είχε εκφράσει το GERB του Μπορίσοφ, θα δυσκολέψει τις σχέσεις µε τα Σκόπια.

Σχόλιο τέταρτο: Παρά την υποχώρηση στις προϋποθέσεις που έθεσε η Σόφια, η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα συναντήσει πολλά εµπόδια. Σχόλιο πέµπτο:Το χαµηλό ποσοστό του Σοσιαλιστικού Κόµµατος (9,3%). δείχνει ότι σε µια χώρα που έζησε επί δεκαετίες υπό κοµµουνιστικό καθεστώς µια παράταξη που δηµιουργήθηκε από πρώην κοµµουνιστές δεν έχει µέλλον.

Στην Ελλάδα συµφέρει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη Βουλγαρία, δεδοµένης της ρευστότητας που επικρατεί στη βαλκανική γειτονιά µας. Πρέπει να ενισχύσουµε τις διµερείς σχέσεις, έχοντας, όµως, κατά νου ότι στην ερµηνεία ορισµένων ιστορικών ζητηµάτων οι θέσεις µας δεν συµπίπτουν µε τις αντίστοιχες βουλγαρικές. Εν αναµονή, λοιπόν, του σχηµατισµού κυβέρνησης στη Σόφια. 

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/10