Όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, το φετινό Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν, απονέμεται στην Δρ Άνγκελα Μέρκελ, πρώην Ομοσπονδιακή Καγκελάριο της Γερμανίας.

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ αφιέρωσε το βραβείο στους χιλιάδες εθελοντές οι οποίοι καλωσόρισαν τους πρόσφυγες που έφτασαν στη Γερμανία το 2015.
MERKEL_2

«Βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιβιώσουν αλλά και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε εξαιρετικό ηθικό και πολιτικό θάρρος», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φίλιπο Γκράντι, παρουσιάζοντας το βραβείο, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις που είχε η τότε καγκελάριος από το ίδιο της το κόμμα.

«Από τη δική μου σκοπιά, η σημερινή τιμή πηγαίνει κυρίως στους αμέτρητους ανθρώπους που συνεισέφεραν τότε όπως μπορούσαν. Χάρη σε αυτούς μπορέσαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, χάρη σε αυτούς τα καταφέραμε», τόνισε η Μέρκελ επαναλαμβάνοντας ότι «κανένας πρόσφυγας δεν πρέπει να σταλεί πίσω στην πατρίδα του, εάν εκεί απειλείται με διώξεις - τα δικαιώματα των προσφύγων πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Η πρώην καγκελάριος δήλωσε ακόμη υπερήφανη για τους Γερμανούς, οι οποίοι τότε συμφώνησαν μαζί της παρά την τεράστια πρόκληση που συνιστούσε το προσφυγικό κύμα και για τη Γερμανία και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον περισσότεροι άνθρωποι θα αισθάνονται ότι πρέπει να προσφέρουν καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη. «Κανένας δεν εγκαταλείπει το σπίτι του έτσι απλά, χωρίς να το σκεφτεί», είπε χαρακτηριστικά.
MERKEL_3

Βραβείο 150.000 ευρώ - Που ζήτησε να δοθούν

Το βραβείο «Νάνσεν», το οποίο απονέμεται από το 1954 στη μνήμη του πρώτου επικεφαλής της UNHCR, νορβηγού διπλωμάτη και φιλάνθρωπου Φρίντγιοφ Νάνσεν, συνοδεύεται από μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 150.000 δολαρίων.

Η Μέρκελ ζήτησε τα χρήματα του βραβείου να μοιραστούν στους «περιφερειακούς νικητές» της φετινής χρονιάς: Στην Αφρική, το Πυροσβεστικό Σώμα Mbera, μια εθελοντική προσφυγική ομάδα πυρόσβεσης στη Μαυριτανία που έχει σβήσει περισσότερες από 100 δασικές πυρκαγιές και έχει φυτέψει χιλιάδες δέντρα, στην Αμερική, την Βισέντα Γκονζάλες, η οποία επί σχεδόν 50 χρόνια προσφέρει υπηρεσίες σε εκτοπισμένους και άλλους ευάλωτους ανθρώπους, ιδρύοντας μεταξύ άλλων έναν συνεταιρισμό κακάο στην Κόστα Ρίκα, στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Μέικσβε Μιανμάρ, ανθρωπιστική οργάνωση και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την Νάγκχαμ Χασάν, Ιρακινή γυναικολόγο που παρέχει ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε κορίτσια και γυναίκες Γιαζίντι που έχουν επιζήσει από διώξεις, σκλαβιά και έμφυλη βία στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων στο βόρειο Ιράκ.