Τζούμης (αντιστράτηγος ε.α) στα Παραπολιτικά 90,1: Η Τουρκία ενδεχομένως θα δρομολογήσει εξελίξεις πολύ σύντομα μέσα στο 2023 για συγκεκριμένους λόγους
«Την παρούσα περίοδο η Τουρκία είναι αναβαθμισμένη από αυτόν τον διαμεσολαβητικό ρόλο τον οποίο παίζει στην ρωσοουκρανική κρίση», ανέφερε
O αντιστράτηγος εν αποστρατεία, κος Λάμπρος Τζούμης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε
Αναφορικά με την απόφαση της αμερικανικής γερουσίας για την προμήθεια F16 στην Τουρκία, ο κ. Τζούμης είπε: «Νομίζω έχουμε πολύ δρόμο ακόμη αν τελικά θα τα πάρει ή δεν θα τα πάρει η Τουρκία αλλά αυτό αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό το οποίο ενδεχομένως η Τουρκία θα προσπαθήσει να υλοποιήσει είτε μέσω των ΗΠΑ είτε αν τελικά δεν υλοποιηθεί από τις ΗΠΑ και θα στραφεί σε κάποια άλλη χώρα αφορά από το 2027 και μετά. Το θέμα είναι ότι η Τουρκία ενδεχομένως θα δρομολογήσει εξελίξεις πολύ σύντομα μέσα στο 2023 για συγκεκριμένους λόγους. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ως στόχο να παραμείνει στην εξουσία, τουλάχιστον όπως φαίνεται αυτή η ένταση σε επίπεδο ρητορικής αλλά και επί του πεδίου γιατί έχουμε και προκλήσεις επί του πεδίου και με τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις, με τα τουρκολιβυκά μνημόνια ή ενδεχομένως με τα ερευνητικά σκάφη τα οποία θα βγάλει φαίνεται ότι δεν αποδίδει, δημοσκοπικά δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τον Ερντογάν όποιος και να έρθει απέναντι του χάνει άρα λοιπόν θα κερδίσει μόνο αν πάει σε μια κρίση και έχει μια επιτυχία από την Ελλάδα».
«Την παρούσα περίοδο η Τουρκία είναι αναβαθμισμένη από αυτόν τον διαμεσολαβητικό ρόλο τον οποίο παίζει στην ρωσοουκρανική κρίση. Το γεγονός δηλαδή ότι έχει τη δυνατότητα ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος έχει ποδοπατήσει το διεθνές δίκαιο και συναντάτε με τον Πούτιν, έναν ηγέτη άλλης μιας αναθεωρητικής δύναμης, και εμφανίζεται ο ίδιος ότι μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτή τη διαφορά που υπάρχει θεωρώ ότι δεν είναι και το καλύτερο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν λίγο καιρό συναντήθηκε με τον Ζελένσκι και τον γγ τον Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον κ. Γκουτέρες και ο κ. Γκουτέρες τον συνεχάρη για την προσπάθεια την οποία κάνει. Ποιον συνεχάρη; αυτόν οποίος έχει εισβάλει στην Κύπρο, ο οποίος με τις ενέργειές του ποδοπατεί το διεθνές δίκαιο εδώ και 50 χρόνια, που έχει εισβάλει στη Συρία, στο Ιράν κλπ. Αυτή η στάση του δημιουργεί προβληματισμούς και απέναντι στις ΗΠΑ και γενικότερα στη Δύση που δείχνει αυτό τον μεγαλοϊδεατισμό ο Ερντογάν», σημείωσε ακόμη.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι η σωστή, απάντησε: «Αυτό είναι αποτέλεσμα χρόνιων κατευναστικών συμπεριφορών από την πλευρά μας που προσπαθούμε εδώ να αποφύγουμε έναν πόλεμο μέσω υποχωρήσεων και τελικά τον φέρνουμε όλο και πιο κοντά. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα κι με δεδομένο ότι μέσα στο 2023 ενδεχομένως θα οδηγηθούμε σε μια κρίση με την Τουρκία αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα. Στο παρελθόν έχουμε δείξει ότι κάθε φορά που φέραμε την Τουρκία μπροστά στο δίλημμα «πόλεμος η αναδίπλωση» προτίμησε την αναδίπλωση».
Και συνέχισε: «Οι συμφωνίες με διεθνείς παράγοντες και με χώρες και λοιπά σε βοηθάνε όσο ακόμα βρίσκεσαι σε ένα πεδίο έντασης αλλά όχι να φτάσεις στη σύρραξη. Αν φτάσεις στη σύρραξη θα είσαι μόνος σου αλλά νομίζω ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία έχει κάθε λόγο να οδηγηθούμε σε κρίση, δεν ξέρω δηλαδή ποιος θα παρέμβει. Η Τουρκία δεν θέλει πολεμική σύρραξη, η Τουρκία θέλει μια κρίση η οποία θα είναι ελεγχόμενη ή ενδεχομένως δεν θα φτάσουμε σε κρίση αλλά κάτω από την πίεση του διεθνούς παράγοντα να βρεθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Εξάλλου το αφήνει ανοιχτό ακόμα και το θέμα της επίλυσης των διαφορών μέσω της παραπομπής στη Χάγη, το είπε και ο Ερντογάν προχθές ο οποίος από τη μια πλευρά μας είπε ότι θα ‘ρθούμε ένα βράδυ ξαφνικά, πάλι δηλαδή επανέλαβε την απειλή πολέμου αλλά είπε ότι μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. δεν είναι αντιφατικά τα έχει ξεκαθαρίσει η Τουρκία, ο Τσαβούσογλου έχει πει ότι για να πάμε σε ένα διεθνές δικαστήριο όπως η Χάγη η Τουρκία θέτει τις εξής προϋποθέσεις δεν θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια και το πιο σημαντικό είναι ότι αν πάνε στη Χάγη θα θέσουμε και το θέμα των γκρίζων ζωνών δηλαδή όλα αυτά τα νησιά αν είναι ελληνικά ή τουρκικά. Ποιος θα δεχτεί να πάει στη Χάγη να δεχτεί να συζητήσει αν το Φαρμακονήσι είναι ελληνικό ή τουρκικό;».
Αναφορικά με την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σημείωσε: «Είναι καλό ότι έχει αρχίσει και συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ και δεν το ακούμε μόνο για τα εξοπλιστικά».