ΕΕ: Στην ατζέντα των ΥΠΕΞ η πώληση drones από το Ιράν στην Ρωσία -Πιθανό το ενδεχόμενο κυρώσεων
Στο επίκεντρο η μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της μεταφοράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στην Ρωσία και μελλοντικές κυρώσεις.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την Δευτέρα για τη μεταφορά στην Ρωσία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ενδέχεται να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία για περαιτέρω κυρώσεις σε σχέση με τέτοιες δραστηριότητες, ανέφεραν σήμερα δύο διπλωμάτες.
Η Ουκρανία ανέφερε ότι έχει δεχθεί ένα κύμα επιθέσεων με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι εφοδιάζει την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει το θέμα.
Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν, χθες, Πέμπτη, νωρίς το πρωί, στην μικρή πόλη Μακάριφ, που βρίσκεται δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αξιωματούχους της πόλης να λένε ότι επλήγησαν κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομών από ιρανικής κατασκευής «drone καμικάζι».
Πιθανή η πολιτική συμφωνία της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων αργότερα
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλούνται προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, μια ανάλυση σχετικά με την δραστηριότητα των μην επανδρωμένων αεροσκαφών έχει γίνει με το θέμα να συμπεριλαμβάνεται τώρα στην ατζέντα.
Οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι αν και μια συμφωνία για νέους καταλόγους κυρώσεων δεν είναι πιθανή την Δευτέρα, ενδέχεται να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία που θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων σε μεταγενέστερη φάση.
Οι "27" είναι έτοιμοι να επιβάλουν την Δευτέρα ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 15 Ιρανούς που εμπλέκονται στην καταστολή που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μάσα Αμινί.
Μέρη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν οι «ισχυροί» της ΕΕ
Η Γαλλία και η Γερμανία, δύο μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι νέες κυρώσεις σε σχέση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία είναι επίσης απαραίτητες και ότι οι μεταφορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραβίαση της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η απόφαση 2231 ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι δυνάμεις -Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες- η οποία περιόρισε τις δραστηριότητες της Τεχεράνης σε σχέση με τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθιστώντας πιο δύσκολη για το Ιράν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και αίροντας παράλληλα τις διεθνείς κυρώσεις
Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για το Ιράν τη Δευτέρα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή οι κυρώσεις για τη μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα είναι στην ημερήσια διάταξη.