Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι παρενέβη σήμερα στην Βουλή της Ρώμης, όπου παρουσίασε το κυβερνητικό της πρόγραμμα, ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με μια ιδιαίτερα αναλυτική ομιλία, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο εργασιακό η κυβέρνησή της θα προσφέρει νέα προστασία στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους και θα μειώσει την φορολογική πίεση.

Αναφέρθηκε στην φράση του πάπα Φραγκίσκου, ότι «η πύλη της αξιοπρέπειας του ανθρώπου είναι η εργασία» και πρόσθεσε ότι «όποιος μπορεί να δουλέψει δεν πρέπει να βρίσκει ως λύση το "κοινωνικό επίδομα ανεργίας", αλλά την δυνατότητα απασχόλησης». Σε σχέση με τις επιχειρήσεις υποσχέθηκε λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά και άμεση μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

Η Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της θα προωθήσει συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος και υπέδειξε ως δυνατή λύση, που μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενη συμφωνία με την αντιπολίτευση, το γαλλικό ημιπροεδρικό σύστημα.

«Θα προστατέψουμε το Made in Italy και θα προωθήσουμε την διατροφική μας κυριαρχία, ώστε να μην εξαρτώμεθα από μακρινές χώρες για να δώσουμε φαγητό στα παιδιά μας», τόνισε η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή της θα αυξήσει και την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και θα συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αναγκαίες αλλαγές, ιδίως λόγω της αύξησης των πρώτων υλών, με ρεαλιστικό και όχι ιδεολογικό τρόπο», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.

Τι είπε για τους νέους που θα κατέβουν στους δρόμους

«Στους νέους που θα κατέβουν στους δρόμους και για να μας αμφισβητήσουν, θέλω να πω: "παραμείνετε ελεύθεροι"», πρόσθεσε. Τόνισε ότι θα αυξήσει την στήριξη στις οικογένειες και στην απασχόληση των γυναικών, διαμέσου της βοήθειας των επιχειρήσεων. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα της θα παραμείνει σταθερά εντός της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης. «Η Ιταλία, με την Ελλάδα, είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και του συστήματος αξιών το οποίο βασίζεται στην ελευθερία και την Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα περιορίσουμε ποτέ τις ελευθερίες. Θα δούμε, εμπράκτως και σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα και την άμβλωση, ποιος είπε ψέματα και ποιός όχι στην προεκλογική περίοδο. Δεν έδειξα ποτέ συμπάθεια σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα ούτε για τον φασισμό. Απεχθάνομαι τους φυλετικούς νόμους κατά των εβραίων», τόνισε η Μελόνι. Υπογράμμισε, δε, ότι «από νέα, ένιωσε το άρωμα της Δημοκρατίας» και ότι «η κυβέρνησή της θα καταπολεμήσει κάθε μορφή ρατσισμού, πολιτικής βίας και διάκρισης».

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της θα διευρύνει την μείωση του ΦΠΑ για τα βασικά αγαθά στο 5%. Αναφερόμενη στην διαχείριση της πανδημίας κορονοϊού, η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι είδους χειρισμού έτυχε η κρίση αυτή» και οτι «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η ίδια πολιτική του παρελθόντος, η οποία βασίσθηκε μόνον στις απαγορεύσεις».

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή της θα καταπολεμήσει με κάθε τρόπο την μαφία, «κρατώντας πάντα ψηλά το κεφάλι» και αναφέρθηκε σε πολλούς γνωστούς ήρωες της αντίστασης κατά του «μαφιόζικου καρκίνου».

Σε σχέση με το ενεργειακό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο έγιναν βήματα προόδου, αλλά δεν είναι αρκετά» και ότι «ως απόλυτη προτεραιότητα, η κυβέρνησή (της) θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που διέρχονται μια τόσο δύσκολη φάση».

Για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε: «στην Ιταλία δεν μπαίνει κανείς παράνομα, όπως δεν μπαίνει και σε καμία άλλη σοβαρή χώρα. Θέλουμε να σταματήσουμε τις παράνομες αποβιβάσεις μεταναστών, την διακίνηση ανθρώπων στην Μεσόγειο. Με επιστροφή στην αρχική ιδέα της αποστολής Σοφία η οποία, στην τρίτη της φάση, προέβλεπε τον τερματισμό των αποβιβάσεων από την βόρεια Αφρική». Η Μελόνι κατέστησε σαφές ότι η χώρα της θα υποδέχεται όσους δικαιούνται άσυλο, «αλλά χωρίς να επιλέγουν οι δουλέμποροι ποιός πρέπει να έρθει στην Ιταλία». Πρότεινε δε ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Ευρώπης με την Αφρική, με στόχο την ουσιαστική ανάπτυξή της.

«Εγώ έγινα πρωθυπουργός και έφτασα μέχρι εδώ, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Κάτι που θέλω να συνεχίσω να κάνω. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν θα οπισθοχωρήσουμε και δεν θα προδώσουμε», κατέληξε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.