Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία στις 15 Νοεμβρίου , σκοτώνοντας δύο άτομα, δεν ήταν βλήμα από τη Ρωσία. Αλλά ο πύραυλος αυτός δεν θα είχε εκτοξευθεί ποτέ αν δεν ήταν η βάναυση αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εκείνη την ημέρα – το μεγαλύτερο μπαράζ πυραύλων της εναντίον ουκρανικών πόλεων και υποδομών μέχρι στιγμής.

«Η Ρωσία κλιμακώνεται γιατί χάνει. Η Δύση πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να εντείνει την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Αυτή είναι η στιγμή για τολμηρά βήματα» γράφει ο Economist.

Η ανάλυση του Economist τονίζει ότι το ΝΑΤΟ και η Πολωνία αξίζουν επαίνους για την ψύχραιμη αντίδρασή τους μετά το συμβάν. Οι Σύμμαχοι συνέλεξαν στοιχεία και απέφυγαν να ανεβάσουν τους τόνους, σε μια κρίσιμη στιγμή που θα μπορούσε να κρίνει πολλά για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Σε μια κριτική και προς την ουκρανική αντίδραση, σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε ένα σπάνιο σφάλμα, παρουσιάζοντας βεβιασμένα το ατύχημα ως ρωσική πυραυλική επίθεση. Ωστόσο, είναι η συμπεριφορά της Ρωσίας που προσβλέπει στην καταστροφή.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό, καθώς και άλλα ατυχή περιστατικά, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, μπορούσαν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την γενίκευση της σύγκρουσης με τρομακτικές διαστάσεις.

Τον Μάρτιο, η Μόσχα έπληξε μια βάση μόλις 15 μίλια από τα πολωνικά σύνορα, προκαλώντας σοβαρή στρατιωτική κινητικότητα. Τον ίδιο μήνα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σοβιετικής εποχής που μετέφερε εκρηκτικά συνετρίβη στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ. Τον Σεπτέμβριο ένα ρωσικό αεροσκάφος εκτόξευσε κατά λάθος έναν πύραυλο αέρος-αέρος κοντά σε ένα βρετανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κρεμλίνο θέλει να εκφοβίσει το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία, αναφέρει η ανάλυση, προφανώς δεν θέλει πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Ελπίζει όμως ότι ένας τέτοιος κίνδυνος θα ωθήσει το ΝΑΤΟ να υποχωρήσει, να κάνει πίσω και να αφήσει την Ουκρανία μόνη της.

Ο στρατός της Ρωσίας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και υποχωρεί. Η αποχώρησή του από τη Χερσώνα νωρίτερα αυτό το μήνα αντανακλά τη σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού και την έλλειψη πυρομαχικών ακριβείας που οδηγεί στην χρήση των Ιρανικών Drones. Ακόμα και η έλευση του χειμώνα δεν θα πλήξει του Ουκρανούς, εφοδιασμένους με τον κατάλληλο δυτικό εξοπλισμό.

Γι’ αυτό τονίζεται ότι η Ουκρανία πρέπει να πιέσει τώρα, στηριγμένη στο πλεονέκτημα που έχει με την κατάλληλη στήριξη από τη Δύση, με αεράμυνα, μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η σημασία των διαύλων επικοινωνίας Ουάσιγκτον-Μόσχας

Την ίδια στιγμή όμως εκτιμάται ότι ακριβώς επειδή η κλιμάκωση της σύγκρουσης από πλευράς της Μόσχας μπορεί να πάρει ανεξέλγκτες διαστάσεις, όπως απέδειξε και το περιστατικό στην Πολωνία, υπογραμμίζεται η σημασία των διαύλων επικοινωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η πόρτα για μια μελλοντική διπλωματική διευθέτηση θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, όταν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι έτοιμες για μια τέτοια διευθέτηση. Αλλά για την ώρα η Ουκρανία έχει το πλεονέκτημα και το μομέντουμ να διεκδικήσει περισσότερα στο πεδίο.