Αν το Πεκίνο δεν ενδιαφερόταν να μαθαίνει ο κόσμος για ποιο λόγο γίνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σίγουρα το νοιάζει να μη γνωρίζει τον τρόπο καταστολή τους, για αυτόν το λόγο, στην περίπτωση που ένας χρήστης του twitter θέλει να μάθει τι συμβαίνει στη Γουχάν, τη Σαγκάη και την πρωτεύουσα της Κίνας , με αναζήτηση στα κινεζικά ή τα μανδαρίνικα, πέφτει σε πορνογραφικό υλικό, που φαίνεται ότι είναι... φυτευτό εκεί. Οι χρήστες που αναζητούν πληροφορίες για τις δεκάδες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όταν αναζητούν περισσότερες πληροφορίες πέφτουν πάνω σε «sex bots».


Πρόκειται για αναρτήσεις που περιλαμβάνουν σέξι φωτογραφίες, ερωτικά βίντεο, καθώς και διαφημίσεις με συνοδούς πολυτελείας. 

Πίσω από αυτή την αποκάλυψη βρίσκεται ο Άλεξ Στάμος, Ελληνοαμερικανός επιστήμονας υπολογιστών και επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Παράλληλα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου για το Διαδίκτυο του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ, μιλώντας στη «Washington Post», είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για να καθορίσει πόσο διαδεδομένο και αποτελεσματικό είναι το τέχνασμα στο οποίο έχει καταφύγει το Πεκίνο.



Ακόμα, συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τη διεθνή παρακολούθηση των διαδηλώσεων καθώς η πρόσβαση στο twitter έχει αποκλειστεί εντός της Κίνας. Σημειώνεται πως εργαζόμενος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι η εταιρεία γνώριζε το πρόβλημα και εργαζόταν για να το επιλύσει.

Στο μεταξύ σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν, με ειδικότητα στα κινεζικά θέματα μίλησε στη «Washington Post» υπό καθεστώς ανωνυμίας και υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα στην αναζήτηση είναι «50% πορνό και 50% διαμαρτυρίες». «Μόλις έκανα τρία τέσσερα σκρολαρίσματα στη ροή των αποτελεσμάτων μου για να δω αναρτήσεις από νωρίτερα και ήταν όλα πορνό», προσέθεσε.


Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ύποπτοι λογαριασμοί που έχουν σύνδεση με την κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική. Σύμφωνα με πρώην εργαζόμενο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης κατά το παρελθόν αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να απαξιωθούν είτε συγκεκριμένοι λογαριασμοί ή ένας μικρός αριθμός λογαριασμών.


«Αυτό είναι ένα γνωστό πρόβλημα το οποίο η ομάδα μας αντιμετώπιζε χειροκίνητα, εκτός από τους αυτοματισμούς που θέταμε σε εφαρμογή», ​​ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην εργαζόμενος της Twitter, ο οποίος μίλησε κάτω από καθεστώς ανωνυμίας.

Ακόμη ο πρώην εργαζόμενος συμπλήρωσε ότι η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει το Πεκίνο είναι ένα πρώτο δείγμα ότι το Twitter «έχει πλέον πολλές τρύπες» και τέτοιες ενέργειες είναι πολύ εύκολο να συμβούν.