Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αποκαλούν σύντομα τη Σουηδία και τη Φινλανδία νατοϊκούς συμμάχους, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία αντιμετωπίζονται.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Σουηδό και τον Φινλανδό ομόλογό του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο χώρες εντάσσονται στο έργο της Συμμαχίας.

«Αυτό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε τέτοιο», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είχαν μια παραγωγική διαδικασία συνεργασίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών και έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα.

Μπλίνκεν: «Έχω κάθε προσδοκία ότι και οι δύο θα γίνουν επίσημα μέλη σύντομα»

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία φέτος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει το αίτημά τους έως ότου ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης σκληρότερης στάσης κατά των Κούρδων μαχητών και της άρσης απαγόρευσης των όπλων.

Το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με ομοφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών απαιτεί την έγκριση και των 30 κρατών μελών της Συμμαχίας. Μόνο η Τουρκία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξή τους, ενώ και η Ουγγαρία δεν την έχει επικυρώσει ακόμη.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι το Ελσίνκι ελπίζει να ολοκληρώσει σύντομα τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Λαμβάνουμε σοβαρά τις ανησυχίες όλων των συμμάχων για την ασφάλεια. Η Φινλανδία είναι ένας πάροχος ασφάλειας της οποίας η ένταξη θα ενισχύσει περαιτέρω τη Συμμαχία στο σύνολό της».

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ σημειώνει «καλή πρόοδο».

Στην Άγκυρα, ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Καϊκόνεν τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα η Τουρκία επικυρώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ τόσο το καλύτερο και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία κατά περίπτωση, ένα από τα αιτήματα της Άγκυρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ