Περισσότερα από 2.700 χρόνια πέρασαν προκειμένου να ανοίξει ξανά για το κοινό η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ,, καθώς ο βιβλικός χώρος θα ανασκαφεί και θα ανοίξει τις πύλες του για τον κόσμο μετά από κάτι λιγότερο από τρεις χιλιετίες.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η Αρχή Εθνικών Πάρκων και το Ίδρυμα Πόλη του Δαυίδ, ανακοίνωσαν ότι ξεκινάνε οι ανασκαφής στην ιστορική περιοχή της Κολυμβήθρας του Σιλωάμ στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ οι ανασκαφές θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης του Δαβίδ στο Ισραήλ και στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου των Τειχών της Ιερουσαλήμ.

Η ιστορία της

Σύμφωνα με τη Βίβλο η Κολυμβήθρα κατασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 2.700 χρόνια. Αποτελούσε μέρος του συστήματος ύδρευσης της Ιερουσαλήμ τον 8ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ χρησίμευε ως δεξαμενή για τα νερά της πηγής Γκιχόν, τα οποία εκτρέπονταν μέσω μιας υπόγειας σήραγγας. Πιστεύεται ότι εκείνη την εποχή η Κολυμβήθρα χρησίμευε και ως ένα τελετουργικό λουτρό, πριν ανέβει κάποιος μέσω της Πόλης του Δαβίδ στον Ναό.

Η επιγραφή

Το 1880, η περίφημη επιγραφή του Σιλωάμ αποκαλύφθηκε σκαλισμένη σε τοίχο μέσα στη σήραγγα του νερού, λίγες μόλις δεκάδες μέτρα πριν από την πισίνα. Η επιγραφή, φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης και είναι χαραγμένη στα αρχαία εβραϊκά.

Με τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές παραδόσεις γύρω από την πισίνα του Σιλωάμ, και από τα τέλη του 19ου αιώνα το σημείο, έχει αποτελέσει το επίκεντρο αρχαιολογικών αποστολών από όλο τον κόσμο.

Στη δεκαετία του 1890, μια ομάδα Βρετανοαμερικανών αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Εφ Τζέι Μπλις και τον Έι Σι Ντίκι αποκάλυψε μερικά από τα σκαλιά της πισίνας. Στη δεκαετία του 1960, η Βρετανίδα αρχαιολόγος Καθλίν Κένιον έκανε ανασκαφές στην τοποθεσία. Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ διεξήγαγε ανασκαφή στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ το 2004.