Τρόπους ώστε να γίνει διαθέσιμο προς τους καταναλωτές ένα «καλάθι» που θα αποτελείται από 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα οποία θα πωλούνται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, διερευνά το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας , όπως αποκάλυψε η Le Parisien και επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Bruno le Maire.

Το μέτρο αυτό θα στοχεύει στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Η βασική ιδέα είναι πως όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει για όλα. Είναι ένα “φορτίο” που θα πρέπει να μοιραστούμε. Το ίδιο συνέβη και με τις τιμές της ενέργειας. Είπαμε 280 ευρώ η μεγαβατώρα για όλες τις μικρές επιχειρήσεις, το κράτος θα αναλάβει ένα μέρος και οι προμηθευτές ένα άλλο», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας. Υπογραμμίζοντας την αξία της συμμετοχής όλων των φορέων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, είπε: «Ισότητα σημαίνει πως όλοι μοιραζόμαστε το βάρος του πληθωρισμού».

Το «καλάθι» θα αποτελείται από 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης -διατροφικά και είδη προσωπικής υγιεινής-, με τους προμηθευτές να εξασφαλίζουν για τα εν λόγω προϊόντα τις χαμηλότερες δυνατές τιμές, ώστε να αντισταθμιστεί το πληθωριστικό σοκ. Ο υπουργός υπογράμμισε, άλλωστε, πως οι υψηλές τιμές των διατροφικών προϊόντων θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες. Ερωτηθείς γιατί η λύση αυτή προκρίνεται σε σχέση με την κατάργηση του ΦΠΑ, ο υπουργός τόνισε πως απώτερος σκοπός είναι να επωφεληθεί ο τελικός καταναλωτής. «Ποιος μου εγγυάται πως εάν καταργήσω το ΦΠΑ η διαφορά δεν θα πάει στις τσέπες των προμηθευτών;», διερωτήθηκε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία «καλάθι του νοικοκυριού» ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2022 και, σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου Ανάπτυξης, ένας στους δύο καταναλωτές που μπαίνει στο σούπερ μάρκετ αγοράζει αρκετά προϊόντα του «καλαθιού».

Η κυβέρνηση της Γαλλίας τονίζει πως το εν λόγω μέτρο είναι στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει πως η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις των προμηθευτών.