Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα έχοντας στο πλευρό του τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ , ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος ενθάρρυνε τους συμμάχους να ξεκινήσουν την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία «δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό».

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός τόνισε επίσης ότι το Βερολίνο θα λάβει σύντομα απόφαση σχετικά με την παράδοση των Leopards 2 στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των συμμάχων για την αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία» τόνισε ο Πιστόριους επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο θα δράσει γρήγορα, αν υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα.

Μιλώντας στο πλευρό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ωστόσο ότι «η Συμμαχία δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία».

«Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο»

«Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, παρά την απουσία, στο στάδιο αυτό, απόφασης για το ''ακανθώδες'' θέμα της προμήθειας αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο», είχε δηλώσει προηγουμένως ο Πιστόριους στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να μην χάσει, για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Γερμανία κάνει για τον σκοπό αυτόν περισσότερα από οποιονδήποτε σύμμαχο, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών», ισχυρίσθηκε ο Πιστόριους.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για να δώσει άδεια στους συμμάχους της του ΝΑΤΟ να στείλουν στην Ουκρανία βαρέα άρματα μάχης Leopard, γερμανικής κατασκευής, που ζητά το Κίεβο για να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό.

«Κατανοώ τις ανησυχίες και τους φόβους των φίλων Ουκρανών. Η Γερμανία έχει ευθύνη και έναν ιδιαίτερο ρόλο», παραδέχθηκε ο Πιστόριους.

Ομως, «οφείλουμε να σκεφτούμε προσεκτικά τι μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι το Βερολίνο δεν θέλει «να κάνει μόνο του παιχνίδι».

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να λάβει θέση για το θέμα

Η Πολωνία και η Φινλανδία πρότειναν να στείλουν στην Ουκρανία Leopard από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεών τους, αλλά έχουν ανάγκη από την επίσημη έγκριση του Βερολίνου για την επανεξαγωγή τους.

Ομως, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να λάβει θέση για το θέμα της επανεξαγωγής των αρμάτων μάχης, όπως και για το ζήτημα της απευθείας αποστολής στο Κίεβο Leopard από τα γερμανικά αποθέματα.

Η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση ανακοινώνοντας ότι έχει διαβιβάσει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο και δηλώνει έτοιμη να ξεπεράσει το θέμα της επίσημης έγκρισης του αναποφάσιστου Βερολίνου.

Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρήγμα στο κόλπους τους ΝΑΤΟ για το θέμα.

«Αν η απόφαση χρειαστεί μια ή δυο μέρες, έτσι είναι», είπε απαντώντας στις επικρίσεις για την βραδύτητα του Βερολίνου.