ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σεισμός στην Τουρκία: Εκτιμήσεις για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς - Το σιωπηλό Ρήγμα που σκόρπισε το θάνατο και στη Συρία
Στην πόλη Νουρνταγί, σε εστιακό βάθμος 18 χιλιομέτρων
Η πόλη Νουρνταγί θα θυμίζει από εδώ και μπρος, στους ζώντες του θανατηφόρου σεισμού τα ξημερώματα της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, σε Τουρκία και Συρία, πόνο και οδύνη. Εκεί σημειώθηκε, σε εστιακό βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.
Αυτό το Ρήγμα, που έμοιαζε κοιμώμενο, ξύπνησε ύστερα από 201 χρόνια. Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως το 1822 ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ σκότωσε 20.000 ανθρώπους. Ύστερα από αυτόν, ως και το επόμενο έτος σημειώνονταν μετασεισμοί.
«Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ, το τίποτα» είπε ο Ρότζερ Μέισον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Οι δύο δονήσεις, στα 7,8 και στα 7,7 Ρίχτερ, λογίζονται από τις μεγαλύτερες με βάση την καταγραφή. Ετησίως, ο αριθμός των σεισμών πάνω από 7 Ρίχτερ είναι κάτω από 20 κατά κανόνα.
Σε σύγκριση με το σεισμό των 6,2 βαθμών που έπληξε την κεντρική Ιταλία το 2016 σκοτώνοντας περίπου 300 ανθρώπους, ο σεισμός της Τουρκίας απελευθέρωσε 250 φορές περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με την Τζοάνα Φορ Γουόκερ, την επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου.
Από τους σεισμούς με πολλά θύματα που σημειώθηκαν μεταξύ 2013-2022, μόνο δύο είχαν το ίδιο μέγεθος με αυτόν της Δευτέρας.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το Ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας είναι ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες πιέζονται η μία πάνω στην άλλη κατά μήκος μιας κατακόρυφης γραμμής, συσσωρεύοντας πίεση μέχρι που η μία από αυτές ολισθαίνει με μια οριζόντια κίνηση και απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας που προκαλεί τον σεισμό.
Ένα τέτοιο γνωστό ρήγμα είναι αυτό του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, όπου οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί ένας καταστροφικός σεισμός.
Ο σεισμός προήλθε από σχετικά μικρό εστιακό βάθος για αυτό και η δόνηση στην επιφάνεια ήταν εντονότερη απ’ ότι αν προερχόταν από μεγαλύτερο βάθος, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρόδερι, γεωεπιστήμονας στο Open University της Βρετανίας.
Επιπλέον, οι μετασεισμοί υπήρξαν ιδιαιτέρως ισχυροί. Καταγράφηκαν τρεις πολύ μεγάλοι, ο ένας, 11 λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, στα 6,7 Ρίχτερ, ο άλλος στα 7,7 και το απόγευμα στα 6. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η δραστηριότητα επεκτείνεται στα γειτονικά ρήγματα. Αναμένουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για ένα διάστημα», είπε ο Μέισον.
Όσον αφορά στα θύματα, οι εκτιμήσεις είναι πένθιμες. Έως τώρα σε Τουρκία και Συρία ο λόγος γίνεται για πάνω από 2.500 νεκρούς και 11.000 τραυματίες, χώρα τα κατεστραμμένα κτίρια, που έχουν ξεπεράσει τις 2.000 (ενώ κάποιοι αναφέρουν και το 3.000).
Ένας παρόμοιος σεισμός στο Νεπάλ, το 2015, έστειλε 9.000 ανθρώπους στο θάνατο. Σύμφωνα με τον Μέισον, το κρύο σημαίνει ακόμα λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης για εκείνους που είναι κάτω από τα συντρίμμια. Εκτιμά τον τελικό απολογισμό σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.