Δεν ήταν η πρώτη φορά που κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο βρέθηκε σε αμερικανικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με τον αμερικανό πτέραρχο, ο οποίος ανέλαβε την κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου, παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς όμως να γίνουν αντιληπτά από την αεροπορία.

Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής της αεράμυνας για τον βορειοαμερικανικό εναέριο χώρο, Γκλεν ΒανΧερκ , δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters: «Μπορώ να σας πω ότι δεν ανιχνεύσαμε αυτές τις απειλές, και αυτό είναι ένα κενό στην επίγνωση καταστάσεων».

Οι πτήσεις προηγούμενων «κατασκοπευτικών» αεροστάτων της Κίνας έγιναν εκ των υστέρων αντιληπτές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βάσει «πρόσθετων μέσων συλλογής» δεδομένων, είπε ο πτέραρχος, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για πληροφορίες από πηγές, υποκλοπές ή παρακολουθήσεις.

«Τουλάχιστον τέσσερις φορές κατασκοπεία με αερόστατα»

Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι κινεζικά κατασκοπευτικά αερόστατα είχαν πετάξει πάνω από τις ΗΠΑ τουλάχιστον τέσσερις φορές, οι τρεις επί της κυβέρνησης Τραμπ και η μία επί Μπάιντεν.

Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν ήδη προτείνει να ενημερώσουν μέλη της τέως κυβέρνησης Τραμπ για τις πτήσεις επί θητείας του.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικλ Ουόλτζ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Κυριακή πως είχε ενημερωθεί από το Πεντάγωνο πως αρκετά περιστατικά με κινεζικά αερόστατα τα προηγούμενα χρόνια, από τα οποία τουλάχιστον ένα πάνω από τη Φλόριντα.

Γιγάντιο μπαλόνι

Όπως είπε ο ΒανΧερκ, το αερόστατο που καταρρίφθηκε είχε ύψος 60 μέτρα και μετέφερε φορτίο περίπου ενός τόνου. Φωτογραφίες δείχνουν ότι διέθετε ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία των οργάνων του.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία κατέρριψε το αερόστατο πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο, μια εβδομάδα αφότου εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προκάλεσε σοβαρή επιδείνωση στις κινο-αμερικανικές σχέσεις.

Στην επιχείρηση συμμετείχε ένας αριθμός μαχητικών και ανεφοδιαστικών αεροσκαφών, όμως μόνο ένα F-22 χτύπησε το αερόστατο με υπερηχητικό πύραυλο AIM-9X που ανιχνεύει πηγές θερμότητας.

Συντρίμμια που επέπλεαν έχουν ανασυρθεί από στρατιωτικά σκάφη από μια περιοχή 1,5 επί 1,5 χιλιόμετρα, όμως το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου βυθίστηκε στον Ατλαντικό σε βάθος πέντε χιλιομέτρων.