Υπό άκρα μυστικότητα έφτασε σήμερα Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν , στο Κίεβο, σε μία επίσκεψη που εκτός από συμβολικό, είχε και ουσιαστικό χαρακτήρα.

«Ανευ προηγουμένου στους σύγχρονους καιρούς», χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην εμπόλεμη Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η αιφνιδιαστική παρουσία του Μπάιντεν στη χώρα αποτελεί ένα ιδιαίτερα τολμηρό ταξίδι που θεωρείται αδιανόητο για έναν Αμερικανό πρόεδρο.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη έγινε σε εμπόλεμη ζώνη και με τις σειρήνες να ηχούν στο Κίεβο, προειδοποιώντας για αεροπορική επιδρομή, όσο ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι περπατούσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε προηγούμενα προεδρικά ταξίδια στο εμπόλεμο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο εκάστοτε ένοικος του Λευκού Οίκου είχε την «ασπίδα» της ισχυρής παρουσίας του αμερικανικού στρατού. Κι ενώ είχε υπάρξει φημολογία για επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία, μαζί με την επίσκεψη στην Πολωνία, τελικώς αιφνιδίασε τους πάντες, όταν εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το ταξίδι ήταν ριψοκίνδυνο. «Θα πρέπει να μην αφήσει αμφιβολία σε κανενός το μυαλό ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ηγέτης που παίρνει στα σοβαρά την αφοσίωση».

Η επιχείρηση ήταν άκρως απόρρητη και δημοσιοποιήθηκε όταν έγινε. Ήδη το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου είχε λάβει σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι θα το πετύχει.

Τα ύποπτα κενά στο πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, ο Μπάιντεν επρόκειτο να πετάξει από τις ΗΠΑ στη Βαρσοβία το βράδυ της Δευτέρας για ένα διήμερο ταξίδι. Το πρόγραμμα προκάλεσε υποψίες σε αυτούς που το διάβασαν.

Το χρονοδιάγραμμα είχε δύο μεγάλα κενά, που θεωρούνταν ύποπτα. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν επρόκειτο να μεταβεί στην Ουκρανία. Το θέμα είχε απασχολήσει και τις καθημερινές ενημερώσεις του Λευκού Οίκου. Οι δημοσιογράφοι λάμβαναν την απάντηση ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ζελένσκι και ότι δεν είχαν προγραμματιστεί στάσεις εκτός Βαρσοβίας. «Μέχρι στιγμής» συμπλήρωναν με νόημα.

Ο κύβος ερρίφθη την Παρασκευή, αν και πολύ στενοί επιτελείς του Τζο Μπάιντεν το σχεδίαζαν εδώ και μήνες. Την Κυριακή το επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου έδειχνε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεπτόταν τη Βαρσοβία τη Δευτέρα το απόγευμα.

Χωρίς τηλέφωνα

Το ταξίδι έγινε με αυστηρά περιορισμένο αριθμό προσώπων. Τον Αμερικανό πρόεδρο συνόδευε μια πολύ μικρή ομάδα πολύ στενών συνεργατών, μια ιατρική ομάδα και αξιωματικοί ασφαλείας.

Μόνο σε δύο δημοσιογράφους επετράπη να ταξιδέψουν με τον πρόεδρο. Και οι δύο κλήθηκαν να δώσουν όρκο μυστικότητας, ενώ τους αφαιρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα. Επίσης, δεν τους επέτρεψαν να μεταδώσουν την επίσκεψη, μέχρι που ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, η Ρωσία ενημερώθηκε για το ταξίδι λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Μπάιντεν.

Ταξίδεψε δέκα ώρες με τρένο

Μετά το Air Force One, το ταξίδι έγινε μέσω σιδηροδρόμου. Ο Μπάιντεν έμεινε δέκα ώρες σε τρένο για να φτάσει στο Κίεβο. Επιτελείς του εξηγούν ότι θα μπορούσε να επισκεφθεί άλλες τοποθεσίες της Ουκρανίας, που θα ήταν πιο εύκολα και γρήγορα προσβάσιμες. Όμως η επίσκεψη στο Κίεβο ήταν δική του απόφαση, υπολογίζοντας τους συμβολισμούς της κίνησης και της εικόνας.

Το ταξίδι στέλνει μήνυμα στη Μόσχα ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί στη στήριξη της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν όμως θέλησε να στείλει μήνυμα και στους Αμερικανούς ψηφοφόρους, σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι η στήριξη της κοινής γνώμης στην Ουκρανία αμβλύνεται. Η παρουσία του στο Κίεβο απαντά στη μειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που θέτουν υπό αμφισβήτηση για πόσο καιρό η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Το ταξίδι είχε πάντως και παράπλευρες απώλειες. Πλην των δύο δημοσιογράφων που συνόδευσαν τον Μπάιντεν, οι υπόλοιποι έμειναν με την εντύπωση ότι ταξιδεύουν για τη Βαρσοβία με το Air Force One. Τελικώς ενημερώθηκαν ότι το αεροσκάφος δεν ονομάζεται έτσι, αφού η ονομασία αποδίδεται σε αυτό μόνον όταν επιβαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.