Τακτικά πυρηνικά Πούτιν: Δεκάδες φορές ισχυρότερα από τη βόμβα της Χιροσίμα, λέει ο Λιόλιος
«Ο τακτικός πυρηνικός πόλεμος είναι ο φοβερότερος γιατί μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος»
Παγκόσμια αναστάτωση έχει προκληθεί μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία με τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής και Διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Όπλων του Ελληνικού Κέντρου, Θεόδωρο Λιόλιο, να εξηγεί τι είναι αυτά αλλά και γιατί ένας τακτικός πυρηνικός πόλεμος, είναι ό, τι πιο φοβερό μπορεί να συμβεί.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Λιόλιος ανέλυσε τη σημασία της κίνησης αυτής του Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε πως τα τακτικά πυρηνικά όπλα και τα όπλα εκφυλισμένου ουρανίου είναι τα κρισιμότερα σημεία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα τακτικά πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μικρές αποστάσεις μεταξύ μονάδων στο πεδίο της μάχης, αλλά και σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Όπως ανέφερε τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι πυρηνικές κεφαλές οι οποίες μπαίνουν σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή σε πυρηνικά βομβαρδιστικά.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα
Μάλιστα όπως είπε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές δεκάδες φορές ισχυρότερες από τη βόμβα της Χιροσίμα και να έχει ακτίνα δράσης εκατοντάδων χιλιομέτρων.
O κ. Λιόλιος αναφέρθηκε και στα αντίστοιχα όπλα που έχει το ΝΑΤΟ, τα Β-61, που είναι βόμβα βαρύτητας, την οποία μπορεί να ρίξει αεροσκάφος όπως το F-15. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Λιόλιος «σε μία αποστροφή των λόγων του ο πρόεδρος του Πούτιν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. Προφανώς αυτό δεν ισχύει και αναφέρθηκε σε παλαιότερη εποχή».
Ο Ρώσος πρόεδρός έχει δικαιολογήσει την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δικαιούται να στείλει τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία επειδή και οι Αμερικανοί έχουν τακτικά πυρηνικά σε έξι χώρες του ΝΑΤΟ. Γεγονός που απαγορεύεται σύμφωνα με τη «Συνθήκη μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων».
«Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πουθενά»
Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο «τα τακτικά πυρηνικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πουθενά, διότι η παραπάνω συνθήκη απαγορεύει ρητά την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις χώρες που τα έχουν στην κατοχή τους, όπως είναι οι πένε δεδηλωμένα μεγάλες δυνάμεις των πυρηνικών όπλων».
«Τα τακτικά πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων στο πεδίο της μάχης. Αυτό το οποίο λέει ο πρόεδρος Πούτιν είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον τακτικά πυρηνικά όπλα, ακόμη και για να σταματήσουν τα τεθωρακισμένα που έρχονται και δεν θα απειληθεί έτσι η Αμερική, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μικρές αποστάσεις», προσέθεσε.
Τέλος σημείωσε πως «ο τακτικός πυρηνικός πόλεμος είναι ο φοβερότερος, διότι είναι υπό τον έλεγχο του διοικητή της μονάδας – μερικές φορές – και μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος. Παρόλα αυτά τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε ότι “ναι μεν τοποθετούμε τακτικά πυρηνικά όπλα σε μια περιοχή, αλλά τον έλεγχο τον έχουμε εμείς“».