Εκλογές 2023 - Guardian: Γιατί η πολιτική της Κεντροαριστεράς δέχθηκε συντριπτικό πλήγμα στην Ελλάδα
Για «αξιοσημείωτη νίκη» της ΝΔ που δεν είχε προβλέψει καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων, κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα
Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών ήταν μια μεγάλη έκπληξη για τους νικητές, τους ηττημένους και τους δημοσκόπους, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σε μια χώρα όπου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων αγωνίζεται καθημερινά για τα προς το ζην, το δεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με ηγέτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατάφερε να εξασφαλίσει το 40% των ψήφων - μια αξιοσημείωτη νίκη που δεν είχε προβλέψει καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων, σημειώνει ακόμη, σύμφωνα με το protothema.gr.
Τη δεύτερη θέση στις εκλογές, όπως σημειώνει ο Guardian, κατέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, γνωστός για την εντονότατη αντιπαράθεσή του με τα οικονομικά κέντρα εξουσίας της ΕΕ το 2015.
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε μόλις το 20% των ψήφων, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από αυτό που είχαν προβλέψει οι δημοσκόποι, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες -φίλοι και εχθροί της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Το γεγονός όμως ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, οδηγεί τους Έλληνες ψηφοφόρους και πάλι στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.
Νίκη με εντυπωσιακό ποσοστό
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν απροσδόκητη, αλλά το ποσοστό που έλαβε το κόμμα είναι εντυπωσιακό. Η κυβέρνηση αναφέρεται συχνά στο ρεκόρ της ανάπτυξης και των επενδύσεων, που υποστηρίζεται από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τα έσοδα αυτά δεν έγιναν «ομοιόμορφα αισθητά»: την ίδια περίοδο, ένας μεγάλος αριθμός του ελληνικού πληθυσμού αντιμετώπισε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, υψηλά ενοίκια κι ένα πιεστικό κόστος ζωής.
Κατά συνέπεια, είναι εντυπωσιακό αυτό που συνέβη με το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των ελληνικών εκλογών. Γιατί οι συντηρητικοί εξακολουθούν να προηγούνται, έχοντας στο... χέρι την απόλυτη πλειοψηφία; Φαίνεται ότι οι υποσχέσεις για σταθερότητα και ανάπτυξη έχουν αποδώσει καρπούς, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το αποκορύφωμα του εκλογικού θριάμβου του 2015, στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης, μετριάστηκε γρήγορα από τα μνημόνια που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας απαιτώντας τεράστιες θυσίες από τον ελληνικό λαό προκειμένου να μπει φρένο στην εκτίναξη του χρέους της χώρας.
Η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019 κατέστησε σαφές το μέγεθος της απογοήτευσης και της απελπισίας που ένιωθε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα του 2015, με τους Έλληνες να απορρίπτουν πανηγυρικά την πρόταση του σχεδίου συμφωνίας των δανειστών και στη συνέχεια την αριστερή κυβέρνηση να το αποδέχεται.
Επιπλέον, η στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος ήταν να επιστρέψει στον κεντρώο χώρο για να προσελκύσει πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους και απέτυχε θεαματικά. Επιπλέον, η απουσία οποιουδήποτε δείγματος μεταμέλειας ή αυτοκριτικής για τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, απομάκρυνε περαιτέρω την εκλογική του βάση.
Μία άλλη ιστορία είναι η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε ένα αξιοσέβαστο ποσοστό 11%, επιβεβαιώνοντας μια ανοδική πορεία μετά το σχεδόν 5%, στις εκλογές του 2015.
Ένας παράγοντας πίσω από αυτό είναι ότι ο ηγέτης του, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ως ευρωβουλευτής δεν ενεπλάκη άμεσα στα ελληνικά κοινοβουλευτικά «παιχνίδια».
Μάλιστα, πριν από ένα χρόνο αποκαλύφθηκε ότι το τηλέφωνό του ήταν υπό παρακολούθηση από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνει ο Guardian, αρνήθηκε ότι γνώριζε το γεγονός και παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος.
Όποια μορφή και αν λάβει η επόμενη κυβέρνηση, τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα παραμένουν βαθιά, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα και κάνει αναφορά στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και την οργή που προκάλεσε στην κοινωνία η τραγωδία στα Τέμπη το Φεβρουάριο.
Πηγή: protothema.gr