Τουρκία: Η ατζέντα του Ερντογάν για τη νέα του θητεία και τα σχόλια του διεθνούς Τύπου
Αν και ο Ερντογάν εμφανίζεται ως απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής σκηνής, αναλυτές λένε πως η ρητορική του πείθει μόνο ένα μέρος της τουρκικής κοινωνίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ήδη δημόσια τους στόχους της νέας του θητείας μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη γείτονα, κάνοντας λόγο για τον αιώνα της Τουρκίας που περιλαμβάνει όλους τους στόχους του τουρκικού έθνους.
«Τώρα πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις διαμάχες για τις εκλογές και να ενωθούμε γύρω από τους στόχους και τα όνειρα του έθνους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συγχαρητήρια από Πούτιν, Μπάιντεν & ΕΕ
Από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Ερντογάν ήταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ακολούθησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει:
«Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία και όλους τους ανθρώπους της, καθώς και σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο».
Και ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ανάμεσα στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Γαλλία και Τουρκία την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην Ευρώπη, το μέλλον της Ευρωατλαντικής συμμαχίας και τη Μεσόγειο.
Απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής σκηνής;
Κι αν ο Ερντογάν εμφανίζεται ως απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής σκηνής, αναλυτές λένε πως η ρητορική του πείθει μόνο ένα μέρος της τουρκικής κοινωνίας.
«Οι εκλογές στην Τουρκία ήταν και παραμένουν ελεύθερες, όμως η εκστρατεία έχει γίνει τόσο άδικη που είναι δύσκολο να μιλήσουμε για καθαρά δημοκρατική νίκη. Ο Ερντογάν επωφελήθηκε από τα πλεονεκτήματα της θέσης του καθώς ελέγχει πλήρως τους θεσμούς και τη ροή της ενημέρωσης».
Στο ίδιο μοτίβο τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.
«Η νίκη του Ερντογάν διχάζει το τουρκικό έθνος», γράφει το BBC.
«Ερντογάν και πάλι Ερντογάν», είναι ο τίτλος της Deutsche Welle, ενώ το περιοδικό Economist επισημαίνει: «Η νίκη του Ερντογάν δείχνει πόση εξουσία είχε ήδη στα χέρια του».
Σύμφωνα με σχολιαστές, πολλοί Τούρκοι ψήφισαν τον Ερντογάν επειδή θεωρούν πως η οικονομική βοήθεια που παίρνουν από το κράτος εξαρτάται από την παραμονή του στην εξουσία.
Σήμερα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε άνοδο, όμως η τουρκική λίρα παραμένει στα τάρταρα, ανταλλάσσεται 20 προς ένα δολάριο και 21,5 λίρες το ένα ευρώ.