Στα τάρταρα βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών , την ώρα που 31 δισεκατομμυριούχοι έχουν περισσότερο πλούτο ο καθένας από τα μόλις 38,8 δισ. δολάρια που διέθετε το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου.

Τα επίπεδα μετρητών στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατρακυλούν προς ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, καθώς η Ουάσινγκτον περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να εγκριθεί από το Κογκρέσο η συμφωνία Μπάιντεν – Μακάρθι για το ανώτατο όριο του χρέους, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Όπως μεταδίδει το CNN, κατά το κλείσιμο των εργασιών στις 25 Μαΐου, το Υπουργείο Οικονομικών διέθετε μόλις 38,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα με τα τελευταία ομοσπονδιακά στοιχεία. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο από περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα αυτό το μήνα και πλησιάζει το ελάχιστο επίπεδο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για λόγους σύγκρισης, 31 δισεκατομμυριούχοι αξίζουν ο καθένας περισσότερο από τα 38,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Ορισμένοι απ’ αυτούς, όπως ο μεγιστάνας της μόδας Μπερνάρ Αρνό, – αξίζουν πολύ περισσότερα. Ο Αρνό, πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής ειδών πολυτελείας LVMH, έχει καθαρή αξία που εκτιμάται σε 193 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δισεκατομμυριούχος της Tesla Έλον Μάσκ αξίζει 185 δισεκατομμύρια δολάρια και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος έχει καθαρή αξία 144 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κατάλογος των 31 δισεκατομμυριούχων που αξίζουν περισσότερα από το σύνολο των μετρητών του Uncle Sam περιλαμβάνει γνωστά ονόματα όπως ο Μάικλ Ντελ, ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και ο συνιδρυτής του Facebook  Μαρκ Ζάκερμπεργκ καθώς και δισεκατομμυριούχους με χαμηλότερο προφίλ, όπως ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό και ο πρόεδρος της Chanel Αλέν Βερτεμέρ.

Η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν το Σαββατοκύριακο σε διακομματική συμφωνία για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους έως την 1η Ιανουαρίου 2025, ωστόσο αναμένεται σκληρή μάχη να εγκριθεί από το Κογκρέσο, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να κηρύξουν άνευ προηγουμένου, καταστροφική στάση πληρωμών περί την 5η Ιουνίου.

«Κλείσαμε διακομματική συμφωνία για τα δημοσιονομικά την οποία είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε στο σύνολο του Κογκρέσου», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.

«Η συμφωνία επιτρέπει να αποφευχθεί η χειρότερη δυνατή κρίση: η στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρα μας, η ύφεση, η αναταραχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία, η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Η συμφωνία θα σταλεί τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Απευθύνω σθεναρή παρότρυνση και στα δύο σώματα να την υιοθετήσουν», πρόσθεσε.

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών της σκληρής δεξιάς του κόμματος δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μπάιντεν και Μακάρθι το Σαββατοκύριακο.

Θα χρειαστούν πολιτικοί ελιγμοί για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου, αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει.

Ο Antonio Cavarero, επικεφαλής επενδύσεων στην Generali Insurance Asset Management, δήλωσε στο CNBC «είναι πιθανό η αγορά τις επόμενες ημέρες να επικεντρωθεί στον κίνδυνο εκτέλεσης της συμφωνίας. Πρέπει να βρουν τις ψήφους», δήλωσε.

Η διαδικασία ψήφισης

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εύθραυστη πλειοψηφία (222 έδρες, έναντι 213 των Δημοκρατικών) ψηφίζει την Τετάρτη. Θα ακολουθήσει η Γερουσία, στην οποία έχουν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί (51-49).

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, που ελέγχει την ατζέντα του σώματος, έχει προβλέψει πως οι ψηφοφορίες στο σώμα θα πρέπει να αναμένεται πως οι ψηφοφορίες θα γίνουν την Παρασκευή και το Σάββατο (2η και 3η Ιουνίου), με άλλα λόγια προπαραμονή της προθεσμίας που έχει στη διάθεσή του το Κογκρέσο για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών.

Τι ακριβώς είναι το ανώτατο όριο του χρέους

Το ανώτατο όριο του χρέους είναι το μέγιστο χρηματικό ποσό που μπορούν να δανειστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σωρευτικά με την έκδοση ομολόγων. Το ανώτατο όριο του χρέους δημιουργήθηκε βάσει του Νόμου για τα δεύτερα ομόλογα ελευθερίας του 1917.

Εάν τα επίπεδα του εθνικού χρέους των ΗΠΑ αυξηθούν έναντι του ανώτατου ορίου, τότε το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταφύγει σε άλλα έκτακτα μέτρα για την πληρωμή των κρατικών υποχρεώσεων και δαπανών μέχρι να αυξηθεί ξανά το ανώτατο όριο.

Το ανώτατο όριο του χρέους έχει αυξηθεί ή έχει ανασταλεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο: μια χρεοκοπία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το χρέος της.