Σουηδία: Στη νοτιοδυτική ακτή της σκανδιναβικής χώρας εμφανίστηκε η περίφημη φάλαινα «κατάσκοπος» της Ρωσίας
Η Μόσχα δεν εξέδωσε ποτέ καμία επίσημη αντίδραση στις νορβηγικές εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι «Ρώσος κατάσκοπος»
Ύστερα από τέσσερα χρόνια, η αρσενική φάλαινα Beluga, η οποία θεωρείται κατάσκοπος των Ρώσων, έκανε την εμφάνισή της στις ακτές της Σουηδίας, ενώ η προηγούμενη εμφάνισή ήταν στη Νορβηγία προκαλώντας πλήθος σεναρίων.
Οργάνωση που παρακολουθεί τις κινήσεις της φάλαινας έκανε γνωστή την είδηση, τονίζοντας ότι για περισσότερα από τρία χρόνια ο «κατάσκοπος» από τη Ρωσία με το όνομα Hvaldimir κατευθυνόταν νοτίως, αργά και σταδιακά από την βόρεια ακτογραμμή της Νορβηγίας, με αποτέλεσμα να βρεθεί πλέον στη Σουηδία και την περασμένη Κυριακή εντοπίστηκε στη νοτιοδυτική ακτή της σκανδιναβικής χώρας.
Αναλυτές αναφέρουν ότι ενδέχεται να αναζητά άλλες Beluga καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κοινωνικό είδος φάλαινας και λόγω της ηλικίας του, οι ορμόνες του είναι αρκετά υψηλές και ίσως να αναζητά θηλυκά.
Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η εμφάνιση της συγκεκριμένης φάλαινας είχε γίνει «viral», καθώς όταν εντοπίστηκε, έφερε ειδικό εξάρτημα, που υποδείκνυε ότι πρέπει να ήταν εκπαιδευμένη από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.
Αυτό είχε ισχυριστεί τότε ο καθηγητής της υδροβιολογίας, Αουντούν Ρίκαρντσεν, διότι το θαλάσσιο θηλαστικό φόραγε μία ειδική ζώνη με μία προσαρμοσμένη θήκη για κάμερα GoPro και μία ετικέτα που έγραφε «Equipment St. Petersburg».
Τον ισχυρισμό αυτό ενίσχυε και η αποκάλυψη της Ρωσίδας συνάδελφού του πως γνώριζε «ότι το ναυτικό έχει πιάσει κάποιες φάλαινες μπελούγκα πριν από κάποια χρόνια, τις οποίες και εκπαίδευσε».
Έτσι, οι Νορβηγοί αποφάσισαν να δώσουν στη φάλαινα Beluga το όνομα «Hvaldimir», το οποίο προκύπτει από τον συνδυασμό της νορβηγικής λέξης «hval» που σημαίνει φάλαινα και το «dimir», σαν αστείο, λόγω της φερόμενης σχέσης που έχει με την Ρωσία.
Η Μόσχα δεν εξέδωσε ποτέ καμία επίσημη αντίδραση στις νορβηγικές εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι «Ρώσος κατάσκοπος». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φάλαινες Beluga, ζουν γενικά στα παγωμένα νερά γύρω από τη Γροιλανδία, τη βόρεια Νορβηγία και τη Ρωσία.