Μακρόν: Ο Πούτιν ανέστησε το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ με το χειρότερο «ηλεκτροσόκ», την εισβολή στην Ουκρανία
Τόνισε πάντως ότι θεωρεί απίθανο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία οι ηγέτες των κρατών μελών στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αφύπνισε το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου αποκάλεσε «εγκεφαλική νεκρή» τη Συμμαχία.
«Τον Δεκέμβριο του 2019 είπα σκληρά λόγια για το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τις διαστάσεις που υπήρχαν τότε στους κόλπους του μεταξύ της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων κάνοντας λόγο για εγκεφαλικό θάνατο», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη σύνοδο GLOBSEC για την ασφάλεια στη Μπρατισλάβα. «Θα μπορούσα να πω σήμερα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν το ανέστησε με το χειρότερο ηλεκτροσόκ», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν είχε εξοργίσει με την κριτική του για το ΝΑΤΟ ορισμένους συμμάχους, ειδικά στο ανατολικό κέρας της Συμμαχίας, ενώ ασκούσε πιέσεις για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης και τη χάραξη μιας πιο ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, πίεζε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και χαρακτήρισε «πολύ κακά» τα σχόλια του Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε χθες στο ίδιο φόρουμ για την ασφάλεια την επιθυμία του να συζητήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ την προοπτική εμβάθυνσης της συνεργασίας τους προκειμένου να αποκτήσουν επιθετικές ικανότητες και να εγγυώνται τη δική τους ασφάλεια. Ο Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας να συζητήσουν το θέμα σε διάσκεψη στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου και προέτρεψε ττις χώρες της Ένωσης να αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό ευρωπαϊκής κατασκευής.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος δεν είναι η αντικατάσταση του ΝΑΤΟ με μια γαλλο-γερμανοκρατούμενη αμυντική διάταξη, αλλά η οικοδόμηση «μιας ισχυρής Ευρώπη», όπως είπε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται από χθες στο Όσλο της Νορβηγίας με βασικά θέματα την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία ενόψει και της συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους.
Μακρόν: Το ΝΑΤΟ να παράσχει «απτές, αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία»
Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της παροχής από το ΝΑΤΟ «απτών αξιόπιστων εγγυήσεων ασφαλείας» στην Ουκρανία, κάτι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν προσφερθεί στο Ισραήλ και «μιας πλήρους ένταξης» στη Συμμαχία.
Τόνισε πάντως ότι θεωρεί απίθανο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία οι ηγέτες των κρατών μελών στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.
Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ίσως να μην δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για την Ευρώπη σε μια έμμεση αναφορά στην πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Θα είναι αυτή η κυβέρνηση [Μπάιντεν] εδώ για πάντα; Ουδείς μπορεί να το πει και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξαρτάται η συλλογική ασφάλεια και σταθερότητά μας από τις επιλογές των Αμερικανών ψηφοφόρων τα επόμενα χρόνια. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί – όποια κυβέρνηση κι αν είναι – μας ζητούν να μοιραστούμε το βάρος, να αναλάβουμε πρισσότερες ευθύνες για την ασφάλειά μας και τη γειτονιά μας. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ένας ευρωπαϊκός αμυντικός πυλώνας εντός του ΝΑΤΟ», είπε ο Μακρόν.
Ερωτηθείς κατά πόσον η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να αυξήσει τις αμυντικές επενδύσεις σε περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν στηρίξει τόσο την Ουκρανία όσο η σημερινή ο Μακρόν απάντησε: «Δεν μπορώ να προβλέψω τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, όμως ό,τι κι αν γίνει, πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας και την εμπλοκή μας».