Τεράστια οικολογική καταστροφή και πλημμύρες σε περιοχές της Νότιας Ουκρανίας , που ελέγχεται από τη Ρωσία, προκάλεσε και αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω η ανατίναξη ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Χερσώνα

Εικόνες (κυρίως δορυφορικές) μετά την καταστροφή του φράγματος στην πόλη Νόβα Καχόβκα απεικονίζουν τόνους νερού να ρέουν ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για ένα μεγάλο φράγμα που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, ενώ από το πρωί Ρωσία και Ουκρανία εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες για την ανατίναξη του φράγματος.

«Πολλαπλά πλήγματα»

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «πολλαπλά πλήγματα» στο φράγμα της Καχόβκα την περασμένη νύχτα, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα, Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, προσθέτοντας πως καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και προκλήθηκε ένας «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού». «Το φράγμα δεν έχει καταστραφεί και αυτό είναι τεράστια χαρά», διαβεβαίωσε πάντως.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι οργάνωσε την έκρηξη στο φράγμα. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, Αντρίι Γερμάκ, καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου».

Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα ανέβηκε κατά πέντε μέτρα και πολλά νησιά στον ποταμό έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί στη Χερσώνα και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σε αυτούς.

«Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους των παρόχθιων χωριών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στην Telegram ο επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Χερσώνας, Αντρέι Αλεξέγενκο, υπογραμμίζοντας πάντως πως η ζωή τους δεν απειλείται και καλώντας τους «να μην υποκύψουν στον πανικό».









Υδροδότηση της Κριμαίας

Το φράγμα της Καχόβκα, το οποίο είχε καταληφθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, επιτρέπει την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα. Το φράγμα δημιουργήθηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956, κατά τη σοβιετική περίοδο, και είναι κατασκευασμένο εν μέρει από σκυρόδεμα και χώμα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποδομές αυτού του τύπου στην Ουκρανία.