Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ , ζήτησε την Παρασκευή το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα αναλάβει να οργανώσει εκλογές ώστε να τερματιστεί ο διχασμός στη χώρα.

Η έκκληση αυτή του Χάφταρ γίνεται μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 7 Ιουνίου οι δύο αντίπαλες πλευρές για το νομικό πλαίσιο των εκλογών. Ο ΟΗΕ ελπίζει πως θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Μαρόκο τα μέλη μιας επιτροπής που αποτελείται από μέλη του Κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο εδρεύει στην Τρίπολη και ασκεί καθήκοντα Γερουσίας.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεδικούν την εξουσία στη Λιβύη: η μία στην Τρίπολη, υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη στα ανατολικά, με τη στήριξη του Χάφταρ, του ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Στη ανακοίνωση της Παρασκευής, ο επικεφαλής του ΛΕΣ καλεί τα αντίπαλα κοινοβούλια της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης «να βάλουν τέλος στην πολιτική διαίρεση και να σχηματίσουν μια νέα, ενωτική, κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα αναλάβει να οργανώσει εκλογές σε όλη τη χώρα».

Ο Χάφταρ καλεί επίσης τον ΟΗΕ να στηρίξει αυτή τη συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει σε «καλά οργανωμένες και διαφανείς» εκλογές.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντουλαγιέ Μπατιλί σημείωσε σήμερα ότι η συμφωνία του Μαρόκου περιέχει «θετικά στοιχεία» αλλά ορισμένοι από τους παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες εξέφρασαν ανησυχίες για κάποιες παραμέτρους που θα μπορούσαν «να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή εκλογών».