Ένας γιος του Μουάμαρ Καντάφι εισήχθη σε νοσοκομείο του Λιβάνου έπειτα από απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες , σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι παραμένει φυλακισμένος από το 2015, χωρίς να έχει δικαστεί.

Ο Χάνιμπαλ Καντάφι κρατείται στον Λίβανο από τότε που ένας εισαγγελέας απήγγειλε εις βάρος του κατηγορίες για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη του ιμάμη Μούσα αλ-Σαντρ, ενός Λιβανέζου σιίτη ιερωμένου που εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στη Λιβύη το 1978.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του να προχωρήσει σε απεργία πείνας νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Χάνιμπαλ Καντάφι - ο οποίος ήταν δύο ετών την εποχή της εξαφάνισης του Σαντρ - δηλώνει θύμα αδικίας και υποστηρίζει ότι κατηγορείται για κάτι που ο ίδιος δεν έχει κάνει.

Οι σιίτες του Λιβάνου θεωρούν για χρόνια το καθεστώς Καντάφι, που ανατράπηκε το 2011, υπεύθυνο για την εξαφάνιση του Σαντρ, λέγοντας ότι η Λιβύη τον απήγαγε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη χώρα αυτή.

Ο Χάνιμπαλ Καντάφι μεταφέρθηκε χθες, Τετάρτη (21/06), σε νοσοκομείο από τις εγκαταστάσεις όπου κρατείται, αφού θεωρήθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσίαζε επιδείνωση, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ Μαουλάουι.

Ο Ριμ αλ Νταμπρί, ένας εκπρόσωπος του Χάνιμπαλ Καντάφι, είπε ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται. Σημειώνοντας την πολύ νεαρή του ηλικία την εποχή της εξαφάνισης του Σαντρ, τόνισε ότι ο Χάνιμπαλ Καντάφι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και τον χαρακτήρισε «πολιτικό όμηρο για μη δηλωμένους λόγους».

Ο Χάνιμπαλ Καντάφι έφυγε από τη Λιβύη το 2011 καθώς μαινόταν εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του πατέρα του, φτάνοντας τελικά στη Συρία. Από εκεί ο Νταμπρί είπε ότι ο Χάνιμπαλ Καντάφι απήχθη και μεταφέρθηκε στον Λίβανο το 2015.

Ο Μουάμαρ Καντάφι πιάστηκε και δολοφονήθηκε από αντάρτες το 2011.

Ο Σαντρ, για τον οποίο η Λιβύη ανέφερε ότι αποχώρησε από τη χώρα με ασφάλεια, πιστεύεται ευρέως ότι δολοφονήθηκε αφού συνελήφθη. Ο Σαντρ ήταν ιδρυτής του σιιτικού Κινήματος Αμάλ, το οποίο μαζί με τη Χεζμπολάχ κυριαρχεί στη πολιτική σκηνή των σιιτών του Λιβάνου.