Με αφορμή την ανταρσία της Wagner , το περιοδικό Economist απηύθυνε πρόσκληση στον εξόριστο Ρώσο επιχειρηματία και αντιπολιτευόμενο ακτιβιστή που τώρα διαμένει στο Λονδίνο, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, να εκφράσει τη γνώμη του για τα γεγονότα.

Ο πρώην ολιγάρχης θεωρεί ότι το τέλος του Πούτιν είναι βραχυπρόθεσμα νομοτελειακό και καλεί τους δημοκράτες σε λαϊκή εξέγερση για αποτροπή της απλής αντικατάστασης του από κάποιον παρόμοιο ή χειρότερο, με τη στήριξη της Δύσης.

Για τον κ. Χοντορκόφσκι η απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν, παρά την αποτυχία, ήταν κατακλυσμιαία στιγμή για τη Ρωσία, αποκαλύπτοντας, αν μη τι άλλο, την ευπάθεια του Προέδρου Πούτιν. Κατά τη βραχεία διάρκεια της κίνησης ο κ. Χοντορκόφσκι πρότεινε ότι η δημοκρατική αντιπολεμική αντιπολίτευση της Ρωσίας θα πρέπει να καλωσορίσει την ευκαιρία που παρουσιάστηκε -παρόλο που ο Πριγκόζιν δεν είναι τίποτ’ άλλο από εγκληματίας πολέμου- επειδή η πτώση του κ. Πούτιν μπορεί μόνο να γίνει με τη βία.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτή ήταν μόνο η δεύτερη φορά που ο Πούτιν αντιμετώπισε μια πραγματικά επαναστατική στιγμή, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2011-13, γεγονότα που η δημοκρατική αντιπολίτευση δεν ήταν σε θέση να κεφαλαιοποιήσει.

«Η μόνη λύση»

Επίσης επιμένει ότι δεν μπορεί ο Πούτιν να εκδιωχθεί μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά αυτό θα απαιτήσει ένοπλη εξέγερση. Προτείνει δε η αντιπολίτευση να προετοιμαστεί για αυτό, αλλιώς θα ποδηγετηθεί και θα παραγκωνιστεί, καθώς θεωρεί ότι μόνη λύση είναι η λαϊκή εξέγερση.

Η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ήταν εντελώς απρόβλεπτη για τον αυτοεξόριστο πρώην μεγιστάνα, ο οποίος είχε στο παρελθόν υπογραμμίσει τον κίνδυνο για τον Πούτιν. Θεωρεί ότι αν υπάρξει ρήγμα του μετώπου από τους Ουκρανούς, οι υποχωρούντες θα απειλούσαν το καθεστώς με τον τρόπο που η υποχώρηση των στρατευμάτων από το μέτωπο στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο επιτάχυνε την κατάληψη της εξουσίας από τους μπολσεβίκους.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήταν στο παρελθόν πολιτικός κρατούμενος και διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Yukos. Επίσης, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «The Russia Conundrum: How the West Fell for Putin’s Power Gambit—and How to Fix It» (2022).