Ιστορικός Ραντσένκο: Ο Πούτιν «κατέβηκε» στον λαό, άρα είναι αδύναμος μετά το χτύπημα της Wagner - Δεν θα το έκανε αυτό αν δεν ίσχυε (Βίντεο)
«Ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει τη χαρισματική βάση της φθίνουσας εξουσίας του», σχολιάζει ο καθηγητής
Το Κρεμλίνο προσπαθεί «σκληρά» για να επιβεβαιώσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ισχυρός οργανώνοντας εκδηλώσεις, όπως η χθεσινή, όπου ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε υποστηρικτές του και τους έσφιξε τα χέρια σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση τόσο κοντά με το πλήθος.
Η εμφάνιση του Πούτιν στο Νταγκεστάν της νότιας Ρωσίας, στην Κασπία Θάλασσα, κάπου 2.000 χλμ. από τη Μόσχα χαρκτηρίστηκε από αναλυτές ως προσπάθεια επανόρθωσης της ζημιάς που έγινε στο ίματζ του ως ισχυρού ηγέτη μετά την ανταρσία της Wagner, ενώ ο ίδιος επιχειρεί να δείξει ότι παραμένει δημοφιλής κι έχει τη στήριξη ολόκληρη του ρωσικού λαού.
«Ο Τσάρος κατεβαίνει στον λαό. Ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει τη χαρισματική βάση της φθίνουσας εξουσίας του», σχολιάζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου John Hopkins, Σεργκέι Ραντσένκο. Κι ο διάσημος ιστορικός προσθέτει απαντώντας σε «εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν αποδυναμώθηκε η εξουσία του Πούτιν από την ανταρσία της Wagner: δεν θα το έκανε αυτό αν δεν ίσχυε».
The Tsar comes down to the people. Putin attempts to re-establish the charismatic basis for his waning authority.
— Sergey Radchenko (@DrRadchenko) June 29, 2023
BTW, those who argue that Putin's authority was *not* weakened by the Wagner insurrection: he would not be doing this if it were so. https://t.co/DF8azwjDCM
Σημειώνεται πως ο Πούτιν μετέβη αεροπορικώς στην πόλη Ντερμπέντ του Νταγκεστάν, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή (των θυσιών) Ιντ-αλ Αντχά, γνωστή στην Ελλάδα και ως Κουρμπάν μπαϊράμ, για να περιηγηθεί σε μια αρχαία ακρόπολη και ένα ιστορικό τζαμί, όπου σταμάτησε για να ασπαστεί θαυμαστές του, να ποζάρει για selfies και να σφίξει τα χέρια με τα πλήθη που ζητωκραύγαζαν.
Μια ασυνήθιστη κίνηση για τον μυστικοπαθή Πούτιν, τον οποίο ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας περιέγραψε κάποτε ως «παθολογικά φοβικό για τη ζωή του» πρόεδρο, που απαιτούσε από τους συνεργάτες του κι όποιον ήθελε να τον συναντήσει, να μπαίνουν προηγουμένως σε καραντίνα δύο εβδομάδων στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Άλλωστε, να μην ξεχνάμε το μήκος των τραπεζιών που χρησιμοποιούσε ο Πούτιν στις συνομιλίες του πέρυσι με ξένους ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς, θεωρήθηκε ευρέως ως παιχνίδι εξουσίας, αλλά και ως τρόπος κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του φόβου μήπως μολυνθεί από κορονοϊό.