Σύνοδος Κορυφής: Οι Βρυξέλλες υιοθετούν τις προτάσεις της Αθήνας στο Μεταναστευτικό - Οι ευρωπαϊκές Αρχές οφείλουν να εστιάσουν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών
Στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της
Στο ζήτημα του Μεταναστευτικού ως «ευρωπαϊκής υποχρέωσης να ανταποκριθεί σε ένα πρόβλημα που αφορά εντέλει ολόκληρη την ήπειρό μας» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη δήλωσή του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (doorstep) όσο και κατά την παρέμβασή του στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών.
Στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της , καθώς ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και κοπιώδεις προσπάθειες, οι Βρυξέλλες αρχίζουν και στρίβουν το τιμόνι πλησιέστερα στις ελληνικές θέσεις, καθιστώντας σταδιακά ευρωπαϊκή πραγματικότητα στο Μεταναστευτικό την επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης.«Αποτελεσματικότερη δυνατή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης»
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται παγίως υπέρ της αποτελεσματικότερης δυνατής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, πάντα με στόχο τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.
Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει εδώ και καιρό στις ευρωπαϊκές Αρχές ότι οφείλουν να πράξουν τα δέοντα, ώστε να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα των διακινητών, τους οποίους ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει, σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, άθλια υποκείμενα.
«Όλη μας η ενέργεια θα πρέπει να κατευθύνεται προς την εξαφάνιση και την απόλυτη στοχοποίηση των άθλιων διακινητών. Αυτών, δηλαδή, οι οποίοι είναι και αποκλειστικά υπεύθυνοι για το γεγονός ότι άνθρωποι επιβιβάζονται, όπως είπα, σε πλοιάρια, τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να πλέουν στη Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Κρίσιμη προσθήκη
Σε αυτό το πλαίσιο, καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η προσθήκη την τελευταία στιγμή και κατόπιν πιέσεων, που ασκήθηκαν από το Βερολίνο, της παραγράφου για την επανάληψη της συζήτησης για τη στρατηγική σχέση ΕΕ - Τουρκίας στην τακτική Σύνοδο του ερχόμενου Οκτωβρίου πάντα επί τη βάσει της αιρεσιμότητας.
Κοινοτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μία τέτοια προοπτική θα μπορούσε να δώσει έξτρα κίνητρο και στην Τουρκία να πειθαρχήσει με τρόπο αποτελεσματικότερο στην Κοινή Δήλωση που έχει υπογραφεί από το 2016. Σε κάθε περίπτωση, η πτυχή της ενίσχυσης των συμφωνιών με τις λεγόμενες τρίτες χώρες φαίνεται πως έχει μπει με τρόπο δυναμικότερο στην ευρωπαϊκή συζήτηση.
Ούτως ή άλλως στην Κομισιόν επιχειρούν να κλείσουν τέτοιες συμφωνίες με χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Τυνησία, η Λιβύη, και σε δευτερεύοντα χρόνο η Αίγυπτος, επιστρατεύοντας γι’ αυτό τον λόγο και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξεως των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και άνω.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέρχονται στις συζητήσεις περί του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να «καθαρογράψει» τη θέση της Αθήνας: «Θα εξακολουθούμε να επενδύουμε σε μία πολιτική ανάπτυξης, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως να αυξήσει τους μισθούς όλων των εργαζομένων, ώστε να αντιμετωπιστεί η επίμονη ακρίβεια».
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή