O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν , προσγειώθηκε με ελικόπτερο σήμερα στο κάστρο Γουίνσδορ για να συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο, με επίκεντρο το κλίμα, την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρευρεθεί.





Μπάιντεν και Κάρολος χαιρετήθηκαν σε καλό κλίμα πριν επιθεωρήσουν την ουαλική φρουρά, ως είθισται.

Μάλιστα, η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου φέρει μεγάλο βάρος, καθώς ο ίδιος απουσίαζε κατά τη στέψη του βασιλιά τον Μάιο, ενώ έχει αντιμετωπίσει και κατηγορίες ότι τρέφεται από αντιβρετανικά αισθήματα. Στη θέση του, για την τελετή στέψης, παραβρέθηκε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Μπάιντεν θα περάσει μόλις 24 ώρες στο Λονδίνο, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν έχει προγραμματιστεί πλήρης επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.



Στην Ντάουνινγκ Στριτ νωρίτερα ο Μπάιντεν

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σοούνακ.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανοβρετανικές σχέσεις είναι «ακλόνητες» και τόνισε ότι ο ίδιος και ο Σούνακ είχαν συνομιλήσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Ο Μπάιντεν και ο Σουνάκ χαιρετήθηκαν με θερμή χειραψία στα σκαλιά πριν ξεκινήσουν τις συζητήσεις τους.

Ο Σούνακ και ο Μπάιντεν συζήτησαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποστείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία κατά τις σημερινές τους συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Ο Σούνακ δήλωσε στον Μπάιντεν ότι η Βρετανία έχει υπογράψει διεθνή συνθήκη που αποθαρρύνει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις για τη χρήση των όπλων αυτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με βάση τη συνθήκη, που περιλαμβάνει την αποθάρρυνση της χρήσης τους. Δεν υπάρχει αλλαγή από εμάς επ’ αυτού, προφανώς εναπόκειται σε κάθε χώρα να λάβει μια απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να συναντήσουν εμπόδια στις μεταξύ τους σχέσεις σχετικά με τον επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, αφού ο Μπάιντεν φάνηκε να μπλοκάρει τις φιλοδοξίες του υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας, και υποστήριξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Ε.Ε. για την κορυφαία θέση.