Μόνο 2 από τους 93 νεκρούς , που άφησε πίσω του ο πύρινος εφιάλτης στη Χαβάη, έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη  New York Post.

Η διαδικασία της αναγνώρισης των πτωμάτων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και περίπλοκη, καθώς, όπως λένε αξιωματούχοι, η πλειοψηφία των απανθρακωμένων σορών που ανασύρονται από τα συντρίμμια είναι τόσο εύθραυστες που ουσιαστικά «διαλύονται».

Την ίδια ώρα, ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών που βύθισαν στο πένθος τη Χαβάη αναμένεται να αυξηθεί, αφού τεράστιες περιοχές δεν έχουν ελεγχθεί από τα ειδικά συνεργεία. Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι, Τζον Πελετίερ, οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευθεί στον εντοπισμό πτωμάτων έχουν καλύψει μόνο το 3% της περιοχής των ερευνών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι νεκροί από τις καταστροφικές φωτιές στο Μάουι ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 93, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες σε ό,τι έχει απομείνει από την ιστορική πόλη Λαχέινα. «Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα συνεχιστεί το έργο της ανάκτησης των σορών και οστών των ανθρώπων που χάσαμε. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξαναχτιστεί η Λαχέινα, που σήμερα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο» δήλωσε χθες, Κυριακή, ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν.

Δείγμα DNA

Η αστυνομία του Μάουι προτρέπει τους συγγενείς αγνοουμένων να δώσουν δείγμα DNA προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των Αρχών ως προς την αναγνώριση των σορών. Αν και δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται, υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές για περίπου 1.302 άτομα που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από τότε που το νησί τους και τα σπίτια τους τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ο Πελετίερ αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες της έρευνας στα συντρίμμια και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα συνεργεία εντόπισαν σορούς «τόσο εύθραυστες που κυριολεκτικά διαλύονταν» όταν επιχειρούσε κάποιος να τις μεταφέρει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η φωτιά σε κάποια από τα σημεία όπου βρέθηκαν πτώματα ήταν τόσο δυνατή που είχε λιώσει μέχρι και μεταλλικά αντικείμενα.