Ένταση στην Κύπρο: Τουρκοκύπριοι παραδέχονται τώρα την ανάμειξη της Άγκυρας στο ύπουλο σχέδιό τους
Οι Τουρκοκύπριοι πάντως εμφανίζονται διχασμένοι
Το θέμα της ολοσχερούς παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας από το ψευδοκράτος με την επίθεση στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου συζητήθηκε στην πρόσφατη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, μέχρι και η Κίνα, καταδίκασε τις επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων σε βάρος μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που απλώς έκαναν το καθήκον τους στη νεκρή ζώνη. Εμπόδισαν την παράνομη κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το ψευδοκράτος με το μεικτό χωριό Πύλα. Μέσω βιντεοκλήσης συμμετείχε στη συνεδρίαση και ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Κόλιν Στιούαρτ. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον αυτοαποκαλούμενο «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
Η Ρωσία, που παρέμενε σιωπηλή, πήρε τελικά θέση. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, εξέφρασε «την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν αγνόηση τέτοιων περιστατικών». Δεν κατονόμασε την τουρκοκυπριακή πλευρά, αν και σημείωσε ότι η τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συμπεριλάβει και τη ρωσική άποψη.
Στην Κύπρο ο Κώτσηρας
Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό, καθώς γνωρίζουν ότι οι φανατικοί Τουρκοκύπριοι, με τις πλάτες της Άγκυρας, επιδιώκουν με αυτό τον έκνομο τρόπο να επεκτείνουν τα όρια του ψευδοκράτους, εντάσσοντας περιοχές της νεκρής ζώνης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις επιθέσεις και προανήγγειλε ότι οι χώρες μας θα προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, δηλαδή σε διαβήματα και διεθνοποίηση των επεισοδίων.
Μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μετέβη στην Κύπρο, όπου και θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη, με αφορμή τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, και τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο. Ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Γεώργιο.
Άκρως σημαντικό είναι το τετ α τετ που θα έχει και με την Αιγύπτια υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων, Soha Samir Nashed Gendi. Άλλωστε η Αίγυπτος στηλίτευσε τις ενέργειες του ψευδοκράτους και αυτό σε μια στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση με τον ισχυρό αυτό παίκτη της περιοχής (και σύμμαχό μας).
Σημειωτέον, στη Μεγαλόνησο θα βρίσκεται και ένας ακόμη φίλος της Ελλάδας. Ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε μια χρονική στιγμή που μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
«Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί»
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Πύλα απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Ερωτηθείς για τα διαβήματα που γίνονται, ο εκπρόσωπος είπε ότι πραγματοποιούνται συσκέψεις ήδη από την περασμένη εβδομάδα.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε επαφή με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναμένουμε και από τα Ηνωμένα Έθνη να ανταποκριθούν και στους όρους εντολής τους», τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης.
«Εμφύλιος» στο ψευδοκράτος
Οι Τουρκοκύπριοι πάντως εμφανίζονται διχασμένοι. Δύο Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ακολούθησαν διαφορετική γραμμή από τους υπόλοιπους συνεργάτες του «ηγέτη» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο «βουλευτής» και γραμματέας Εξωτερικών Σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φικρί Τορός, είπε ότι το νέο έργο στην Πύλα θα έπρεπε να δρομολογηθεί μέσα από συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη και όχι εν μέσω έντασης και διπλωματικής αντιπαράθεσης.
Από την πλευρά του, ο πρώην εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής ηγεσίας Χασάν Ερτσακιτζά χαρακτήρισε πρόκληση τις κινήσεις της Άγκυρας. «Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη με το status quo στο νησί. Επιχειρεί να το αλλάξει, όχι μόνο μέσα και γύρω από την Πύλα αλλά και σε άλλες περιοχές. Το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της επιβολής. Τώρα ετοιμαζόμαστε να κατασκευάσουμε κατοικίες σε μια περιοχή πολύ κοντά στα σύνορα με τους Ελληνοκύπριους και μία μαρίνα στα Βαρώσια», παραδέχθηκε.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ψευδοκράτος δρομολογεί εδώ και καιρό το σχέδιό του, με τις ευλογίες (και τη χρηματοδότηση) της Τουρκίας φυσικά. Έχει ήδη ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή, αλλά και έναν οικισμό που αριθμεί περίπου δώδεκα σπίτια.