Έντονη είναι η δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Άγκυρα από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , η οποία επισημαίνει ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες, καλώντας την Τουρκία να αλλάξει στάση.

Η έκθεση καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Κύπρο, να προστατέψει την Αγία Σοφία, όπως και τις μειονότητες.

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Αυτή η έκθεση, γεμάτη άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις που βασίζονται στην παραπληροφόρηση από κύκλους κατά της Τουρκίας, αντικατοπτρίζει τη συνήθη ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση του ΕΚ τόσο για τις σχέσεις με τη χώρα μας όσο και για το μέλλον της Ε.Ε. Αυτή η έκθεση, δυστυχώς, δείχνει επίσης ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι δέσμια της καθημερινής λαϊκιστικής πολιτικής και πόσο μακριά απέχουν από την ανάπτυξη της σωστής στρατηγικής προσέγγισης τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς την περιοχή μας».


Αποβατική άσκηση

Παράλληλα, η Τουρκία ξεκίνησε την αποβατική άσκηση με τις στρατιωτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων «Η καταιγίδα της Μεσογείου 2023», ενώ υπάρχουν πληροφορίες για νέα έναρξη της κατασκευής του δρόμου στην Πύλα.

«Η Τουρκία θα πάρει τα F-16 μόνο όταν η Ελλάδα πάρει τα F-35 και το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει το θέμα της Σουηδίας», αναφέρουν αναλυτές στην Τουρκία.

Το CNN Turk ανέφερε ότι «ο Μενέντεζ είναι το μεγάλο εμπόδιο. Θα πει το "ναι" μόνο αν δοθούν F-35 στην Ελλάδα».

Ο ανταποκριτής του CNN Turk Γιούνους Πακσόι ανέφερε: «Yπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο Κογκρέσο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που λειτουργεί εναντίον της Τουρκίας. Εργάζεται χέρι χέρι με τα λόμπι των Ελλήνων και των Αρμενίων. Δηλαδή το βασικό πρόβλημα προκύπτει στο Κογκρέσο. O Λευκός Οίκος περιμένει να δώσει τα F-35 στην Ελλάδα αφού εγκριθεί το θέμα των F-16 στην Τουρκία. Βέβαια εδώ υπάρχει μια ανισορροπία, καθώς η μία χώρα θα πάρει F-35, ενώ η άλλη τα F-16. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν στο εσωτερικό της έχει δημιουργήσει μια τέτοια ισορροπία. Οταν θα δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, τότε θα δοθούν και τα F-35 στην Ελλάδα. Τότε αναμένεται αυτή τη λύση να μην την εμποδίσει ο Μπομπ Μενέντεζ. Αν βέβαια από το τουρκικό Κοινοβούλιο εγκριθεί και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».



Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Δεν πρέπει να υπάρχει σχέση των τουρκικών F-16 με την ένταξη της Σουηδίας, αλλά στο Κογκρέσο υπάρχουν άλλες απόψεις»

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως δεν αποφασίζει μόνο του, αλλά χρειάζεται η έγκριση του Κογκρέσου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο HABER GLOBAL μέτεδωσε: «Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε στις επικρίσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το θέμα των F-16. Στην απάντηση τονίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πιστεύει πως δεν θα πρέπει να υπάρχει θέμα διασύνδεσης της ένταξης της Σουηδίας με το θέα των F-16, όμως στο Κογκρέσο υπάρχουν αυτοί που τα συνδέουν αυτά τα θέματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι "όπως έχουμε δηλώσει, το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Υπάρχουν αυτοί που συνδέουν τα δύο θέματα και δεν είμαστε ο μοναδικός παράγοντας που αποφασίζει"».