Το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου, την ώρα που η «Χαμάς » σκορπούσε τον θάνατο στις τάξεις των άμαχων και ανυποψίαστων Ισραηλινών, η μία και μοναδική φωτογραφία του Μοχάμεντ Ντάιφ («Επισκέπτης») αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο κι ένα φωνητικό μήνυμα στον τόνο της ερεβώδους προσωπικότητάς του περόνιασε τη ραχοκοκκαλιά του πλανήτη: «Αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά, για να καταλάβει ο εχθρός ότι δεν μπορεί πλέον να κάνει κόμμα χωρίς να λογοδοτήσει». Το ίδιο βράδυ, ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον στρατιωτικό, καταγράφτηκε σε βίντεο με αλαλάζοντες εξτρεμιστές να πανηγυρίζει ξέφρενα.

Η «Λερναία Υδρα» στους βαλτότοπους της Μεσοποταμίας θέριεψε ξανά, ίσως περισσότερο από ποτέ, και η απάντηση δεν άργησε να έλθει. Στις 17 Οκτωβρίου, τρία μέλη της οικογένειας του Χανίγια, μεταξύ αυτών ο γιος του, Χαζέμ, σκοτώνονται από πυρά Ισραηλινών στη Γάζα, ενώ συλλαμβάνεται ο Ομάρ Νταράγμα, εκ των επιτελών του στρατιωτικού αρχηγού της «Χαμάς», Ντάιφ, ο οποίος πέθανε την περασμένη Κυριακή σε ισραηλινή φυλακή. Ο Νταράγμα κι ένας ακόμη, ο υπαρχηγός Τζεχάντ Μουιζέν, που επίσης εξουδετερώθηκε πρόσφατα, ανήκαν στον κλειστό κύκλο του «Επισκέπτη» συντονίζοντας από κοινού την επιχείρηση, την οποία συνεχίζουν ο Χαλίλ αλ Χάγια και ο Γιαχία αλ Σινουάρ, αν φυσικά ζει, καθώς οι Ισραηλινοί διατηρούν επιφυλάξεις εδώ και δύο χρόνια. Σε επίπεδο αξιωματούχων, το παζλ των «σκιών» συμπληρώνεται από τους Χουσάμ Μπαντράμ, Χάλεντ Μεσάαλ και Φαούζι Μαρχούμ, καταταγμένων από τη «Μοσάντ» στη λίστα των «μηχανικών», δηλαδή των ικανών να διανοίγουν σήραγγες μέσα στα ισραηλινά εδάφη και να δοκιμάζουν τα καινούργια όπλα, έχοντας μακρά εκπαίδευση στα συριακά και τα τουρκικά στρατόπεδα.

hamas

Μαχμούντ αλ Ζαχάρ: Ο συνιδρυτής της Χαμάς

Υπάρχει και μια μυστηριώδης μορφή, ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, συνιδρυτής της «Χαμάς» τη δεκαετία του ’80, όταν μαζί με τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, της ομάδας του Οσάμα μπιν Λάντεν, ξέκοψαν από τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» της Αιγύπτου ως προέκταση του φονταμελισμού στη γη τους, με τη διαφορά ότι ίδρυσαν και στρατιωτικό δίκτυο, τις «Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ», ως «κίνημα αντίστασης».

Ο Ζαχάρ φέρεται να διαμένει στη Δαμασκό και να μετακινείται στην παλαιστινιακή ενδοχώρα από το Κάιρο και την ιορδανική Ακαμπα. Είναι ο μόνος επιζήσας «πραίτορας» του παρανοϊκού Αμπού Νιντάλ, ιδρυτή της «Φατάχ», ο οποίος έως τη δολοφονία του, το 2002, είχε οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 300 ανθρώπους, υποβάλλοντάς τους σε φριχτούς βασανισμούς. Ο Ζαχάρ κατά καιρούς ξεδιπλώνει δημοσίως το αβυσσαλέο μίσος του για το Ισραήλ, διακηρύσσοντας από το 2017 ότι «δεν έχουμε καμία συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με αυτούς, παρά μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αναιρεθεί από μας», ενώ ο Χαλίλ αλ Χάγια οριοθετεί -κατ’ ουσία- το πεδίο της οργάνωσης λέγοντας: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης με όλα τα μέσα, κυρίως με την ένοπλη αντίσταση».

Ο 78χρονος εξτρεμιστής διαθέτει υψηλή ατζέντα στην παλαιστινιακή γραφειοκρατία, συνομιλεί με πολιτικούς αξιωματούχους διεθνώς και κατά καιρούς, όπως και ο νεότερός του Ισμαήλ Χανίγια (60 ετών), δείχνουν διαθέσεις προσέγγισης, ωστόσο τις εγκαταλείπουν γρήγορα. Στα επικαιροποιημένα ενημερωτικά δελτία, τα ονόματα (σ.σ.: των ίδιων ή συγγενών τους) των Ισάμ Μαράκα, Σουλεϊμάν Σαμρίν και Μουσταφά Αουάντ περιέχονται στη λίστα των εκτελεστών για λογαριασμό του. Δεδομένου ότι η «Χαμάς» δεν δημοσιοποιεί στοιχεία των μελών της από το 2004, όταν δολοφονήθηκε ο Αχμέντ Γιασίν, εκτιμάται ότι σε ορισμένους αποδίδονται ονόματα θανόντων τρομοκρατών ως βαθμοί στην ιεραρχία και ως θέσεις στις εκάστοτε ενέργειες.

Διαβόητοι για τη σκληρότητά τους

Ο Μαρουάν Ισά (60) και ο Χαλέντ Μεσάαλ (67) θεωρούνται από τους Ισραηλινούς το ίδιο ακραίοι με τον «Επισκέπτη» Ντάιφ. Διαβόητοι για τη σκληρότητά τους, έχουν εκτίσει ποινές και σε ισραηλινές και σε παλαιστινιακές φυλακές, αφού, σε αντίθεση με τους περισσότερους της «Χαμάς», δεν ενεπλάκησαν σε άλλες αξιόποινες πράξεις (διακίνηση ναρκωτικών, μεταναστών, πλαστών εγγράφων κ.λπ., ως είθισται), αλλά καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε ιντιφάντες (ιερός πόλεμος). Πολλές φορές αποπειράθηκαν να τους δολοφονήσουν, και μάλιστα στον Μεσαάλ έκαναν τοξική ένεση στη μέση του δρόμου, όταν ζούσε στην Ιορδανία, το 1997.

Που ζουν και πώς κινούνται 

Εως πρόσφατα, ο ηγέτης της «Χαμάς», Χανίγια, διέμενε στην Ντόχα του Κατάρ, όπως και ο Μεσάαλ. Ο Χαλίλ αλ Χάγια, υπεύθυνος για την αποκάτασταση των σχέσεων με τον Ασαντ τον περασμένο Οκτώβριο, έχει βρει καταφύγιο στη Δαμασκό. Ο Γιαχία Σινουάρ πηγαινοέρχεται στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο «Επισκέπτης» εικάζεται ότι κινείται στο Κάιρο, όπως και ο Ζαχάρ, ο οποίος είχε σπουδάσει και είχε ασκήσει το λειτούργημα του ιατρού εκεί. Κατά περίεργο τρόπο, δε, όλοι τους καταφέρνουν να εξασφαλίζουν γερμανικά και καναδικά διαβατήρια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/10