Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς η Χαμάς άλλαξε την κοσμοθεωρία Ισραηλινών διασωθέντων από κιμπούτς
Οι "New York Times" μίλησαν με διασωθέντες από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς
Η ανασφάλεια είναι το κύριο συναίσθημα για τους διασωθέντες μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς. Οι «New York Times» μίλησαν με διασωθέντες από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς και κατέγραψαν την ανθρώπινη πλευρά των επιζώντων της σφαγής. Τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, μετά την επιδρομή των μελών της Χαμάς, πάνω από 100 άτομα σφαγιάστηκαν ως αντίποινα. Ισραηλινοί κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι, που κατέφυγαν σε ξενοδοχεία αναζητώντας κάποια μορφή ασφάλειας, μετρούν τα τραύματά τους, σωματικά και ψυχικά, ενώ αυτό που είναι ξεκάθαρο -πέραν της ανησυχίας τους για την επόμενη μέρα στο Ισραήλ και τη «γειτνίαση» με τη Γάζα- είναι η πλήρης μεταστροφή της κοσμοθεωρίας τους απέναντι στο δικό τους κράτος, η οποία συντελέστηκε από τη μια στιγμή στην άλλη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
This is so incredibly sad, and such a gutting encapsulation of how cycles of violence perpetuate themselves -- people, devastated and traumatized, see their capacity for empathy lowered and their desire for revenge heightened. https://t.co/YS9smjLbSv
— Jill Filipovic (@JillFilipovic) October 30, 2023
Με το αμερικανικό Μέσο να έχει εντοπίσει κατοίκους του κιμπούτς «Kfar Aza», όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί από τη Χαμάς, το βασικό συμπέρασμα είναι πως η όποια αισιοδοξία είχαν πριν από την επίθεση έχει αντικατασταθεί από την αίσθηση για το αβέβαιο μέλλον. Η θεμελιώδης πίστη που είχαν απέναντι στο αμυντικό σύστημα της χώρας έχει χαθεί και το αίσθημα της ασφάλειας που τους παρείχε -θεωρητικά όπως αποδείχτηκε- η κυβέρνηση Νετανιάχου, κατέρρευσε.
The valley of the shadow of death. Kfar Aza, five km from Gaza. One of the many Israeli communities decimated by the Hamas death squads.
— Daniel Schwammenthal (@DSchwammenthal) October 30, 2023
After murdering the civilians in their homes, the terrorists barricaded themselves in the houses of the dead when the IDF arrived. Fierce… pic.twitter.com/upmgeGwM3s
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Για σφοδρές μάχες στη Γάζα μιλά η Χαμάς - Η ανησυχία από τις εντολές εκκένωσης των νοσοκομείων
"Σερνόμασταν στα χωράφια... Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν μετά την επίθεση της Χαμάς"
«Σερνόμασταν στα χωράφια για να σωθούμε. Πραγματικά πίστευα πως οι άνθρωποι στην άλλη πλευρά (Γάζα) δεν ήταν τρομοκράτες και ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά όπως εγώ. Αλλά τώρα δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν», είπε μια γυναίκα που κατάφερε να σωθεί από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτζ «Kfar Aza».
Την ίδια στιγμή, μια μητέρα με το παιδί της μίλησε για όσα πίστευε πως θα μπορούσαν να ισχύουν σε σχέση με τους κατοίκους της Γάζας και πώς βλέπει τώρα τα πράγματα: «Θυμάμαι τη μυρωδιά των νεκρών σωμάτων δίπλα μας. Άνθρωποι φώναζαν "βοήθεια, βοήθεια, έρχονται για εμάς". Πάντα πίστευα πως μια μητέρα από τη μια πλευρά των συνόρων θέλει ακριβώς τα ίδια πράγματα με μια μητέρα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Πως τα παιδιά μας θα λάμβαναν την ίδια εκπαίδευση, πως θα ήθελαν να γελάσουν, θα έτρωγαν παγωτό μαζί, τα βασικά δηλαδή, καθημερινά πράγματα. Δεν ξέρω αν μπορώ να επιστρέψω πίσω και να πιστέψω ξανά σε όλα αυτά. Πολλοί άνθρωποι από το κιμπούτζ θα ήταν πρόθυμοι να μεταφέρουν τραυματίες από τη Γάζα σε νοσοκομεία του Ισραήλ. Όταν καταλάβαμε πως δεν ήταν, απλά, τρομοκράτες... Αυτό με πονάει ακόμα περισσότερο. Πληγώνει τις ηθικές μου αξίες το γεγονός πως δολοφόνησαν τους φίλους μου, πληγώνει και τα παιδιά μου. Λυπάμαι... Αυτό είναι πολύ βαρύ για εμάς» είπε, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.
In this case we see an Israeli couple who apparently crashed their vehicle while fleeing. Like other cases, it seems that they were then shot, executed, and bodies looted after being dragged out of the vehicle. (Kfar Aza) pic.twitter.com/awp6dXKxzk
— Natalie Zion #EndJewHatred (@natalie_Zion_) October 28, 2023
"Πριν θα λυπόμουν για τη Γάζα... Τώρα δεν έχω την ίδια ενσυναίσθηση"
Μια νεαρή κοπέλα παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν τα πάντα στο μυαλό της μετά την 7η Οκτωβρίου από τη Χαμάς: «Είμαι αριστερή από τις ρίζες μου. Σε προηγούμενες περιπτώσεις συγκρούσεων, όταν έβλεπα βίντεο με μητέρες και παιδιά στη Γάζα, έκλαιγα. Αισθανόμουν πως η καρδιά μου θα σπάσει. Τώρα, τα βλέπω και δεν αισθάνομαι την ίδια ενσυναίσθηση. Δεν μπορώ να το κάνω πια. Βρίσκονται μακριά από εμένα αυτά τα συναισθήματα».
Μια νεαρή μητέρα, που κατάφερε να σωθεί μαζί με την κόρη της, τόνισε: «Αισθανόμασταν πανίσχυροι και ήμασταν προκατειλημμένοι με ανόητες πολιτικές. Η Δεξιά απέναντι στην Αριστερά, το Ανώτατο Δικαστήριο και ποιος θα καθίσει εκεί... Μοιάζουν όλα τόσο ασήμαντα. Πιστεύω πως ήμασταν αλαζόνες και εφησυχασμένοι. Το Ισραήλ αποτελεί ένα ερωτηματικό για εμένα τώρα. Το μέρος που ζω δεν έχει καμία συναισθηματική αξία για εμένα. Αν βάλω στη ζυγαριά τη συναισθηματική αξία με την ασφάλεια της οικογένειάς μου, η ασφάλεια κερδίζει».
"Να φύγει ο Νετανιάχου, να σταματήσει να ανακατεύεται"
Την ίδια στιγμή, όταν τέθηκε ερώτηση για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήταν κοινή η πεποίθηση πως δεν κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ, ενώ ακόμα και άνθρωποι που τον ψήφιζαν σταθερά, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν.
«Αν μπορούσα να πω κάτι στον Νετανιάχου; Θα του έλεγα να φύγει και να σταματήσει να ανακατεύεται. Να μείνει μακριά από την κυβέρνηση», είπε ένας διασωθείς, ενώ μια γυναίκα εξέφρασε με χαρακτηριστικό τρόπο την απογοήτευσή της: «Ποιος είναι ο Νετανιάχου; Πρόκειται για προδοσία του κράτους του Ισραήλ απέναντί μας».
«Ακόμα κι αν δεν σε ψήφισα, είμαι ακόμα μέλος της χώρας. Γιατί δεν με προστατεύεις; Γιατί δεν προστατεύεις τα παιδιά μου;», τόνισε άλλη, ενώ μια κοπέλα που τον στήριζε στις εκλογικές διαδικασίες, είπε: «Υποστηρίζω τον Νετανιάχου. Τον έχω ψηφίσει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Τώρα, στις ομιλίες του, λέει πράγματα που έχει επαναλάβει».