Ερντογάν: Στην Τασκένδη για τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας – Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν
Η παρουσία του στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας δίνει επίσης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ευκαιρία να προωθήσει τα σχέδια της Άγκυρας για τον λεγόμενο «Μεσαίο Διάδρομο»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
Ο τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα και η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα θέσει ο Τούρκος πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής.
Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει την αφορμή για να συναντηθεί ο πρόεδρος Ερντογάν με τον ομόλογό του τού Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος επίσης θα βρίσκεται στην σύνοδο της Τασκένδης. Ιράν και Τουρκία στρέφονται κατά του Ισραήλ, των ΗΠΑ και ευρύτερα της Δύσης για τη στάση τους στον πόλεμο της Γάζας. Η σύμπνοια αυτή στην παρούσα συγκυρία καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση Ερντογάν - Ραΐσι. Οι δύο χώρες, ωστόσο, έχουν ανταγωνιστική σχέση όσον αφορά στην επιρροή τους στην Κεντρική Ασία και κατ' επέκταση στους κόλπους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
Η παρουσία του στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας δίνει επίσης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ευκαιρία να προωθήσει τα σχέδια της Άγκυρας για τον λεγόμενο «Μεσαίο Διάδρομο», την αναζωογόνηση δηλαδή του «Δρόμου του Μεταξιού», που θα ενώνει την Κίνα και την Κεντρική Ασία, μέσω της Τουρκίας, με την Ευρώπη.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας αναμένεται να συζητηθούν μέτρα για τη βελτίωση της εμπορικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών. Στην ατζέντα βρίσκονται συμφωνίες για τη στρατηγική διευκόλυνσης του εμπορίου μεταξύ των χωρών-μελών, προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος του στα 100 δισ. δολάρια.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας ιδρύθηκε το 1985 από το Ιράν, την Τουρκία και το Πακιστάν με στόχο να προωθήσει τις οικονομικές, τεχνολογικές και πολιτιστικές συνεργασίες μεταξύ των κρατών μελών. Το 1992 έγιναν δεκτές ως μέλη του οργανισμού επτά ακόμη χώρες: το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.