Πολλές χώρες προσανατολίζονται στην απαγόρευση του TikTok , ειδικά στην Ασία, καθώς τόσο οι ελαφρείς κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα όσο και η επιρροή που φέρεται να έχει στη νεολαία λογίζονται από τις κυβερνήσεις τους ως αρνητικοί -και τον ίδιο δρόμο πρόκειται να ακολουθήσει το Νεπάλ

Η απαγόρευση του TikTok επίκειται στην ασιατική χώρα, με βάση δήλωση τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου. Η εφαρμογή, όπως τονίστηκε, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική αρμονία του Νεπάλ

Η πλατφόρμα, ο λόγος περισσεύει, έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες το μήνα. Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει περιορισμούς σε πολλές χώρες για την υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων για τα δεδομένα και για τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις της στη νεολαία.

"Η απόφαση για την απαγόρευση πάρθηκε σήμερα (σημ. Δευτέρα 13 Νοεμβρίου) και οι αρμόδιες Αρχές αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τα τεχνικά ζητήματα", δήλωσε η υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών Ρέκα Σάρμα.

Ο λόγος που λήφθηκε η απόφαση; Το TikTok χρησιμοποιείται συστηματικά για τον διαμοιρασμό περιεχομένου που "αναστατώνει την κοινωνική αρμονία και διαταράσσει τις οικογενειακές δομές και τις κοινωνικές σχέσεις", όπως δήλωσε η Σάρμα. Αυτό που άφησε αναπάντητο, ήταν η αφορμή για την απαγόρευση. 

Νεπάλ: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να "καταπνίξει την ελευθερία της έκφρασης" 


Η δημοσιοποίηση έφερε βίντεο στο... TikTok, τα οποία σημείωσαν σημαντική επιτυχία, με χιλιάδες προβολές. 

Ο Γκάγκαν Θάπα, ηγέτης του κόμματος Nepali Congress που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να "καταπνίξει την ελευθερία της έκφρασης".

"Η ρύθμιση είναι απαραίτητη για να αποθαρρυνθούν όσοι κάνουν κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο όνομα της ρύθμισης είναι εντελώς λάθος", ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Νεπάλ εισήγαγε οδηγία που απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται στη χώρα να δημιουργήσουν γραφεία.

Το TikTok είναι η έκτη πιο δημοφιλής κοινωνική πλατφόρμα στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία μάρκετινγκ We Are Social.

Πολλές χώρες έχουν προσπαθήσει να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στα παιδιά.

Ο ιδιοκτήτης του TikTok, η ByteDance, είναι Κινέζος, αλλά η εταιρεία διαψεύδει πως βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Πεκίνου, όπως αναφέρουν οι επικριτές της. 

Παρ' όλο που υστερεί σε σχέση με την επί μακρόν κυρίαρχη τριάδα της Meta, τη Facebook, την WhatsApp και την Instagram, η ανάπτυξή της μεταξύ των νέων ξεπερνά κατά πολύ τους ανταγωνιστές της.