Οι εκτιμήσεις για το σημείο που βρίσκεται ο πόλεμος στο Ισραήλ κάνουν λόγο για μια Χαμάς που δεν έχει ακόμη πολλές δυνάμεις, την ίδια ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε να ακούει θέλει για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, ενώ εγκαλεί τους Αμερικανούς, αφού "είναι και δικός σας πόλεμος" η εξαφάνιση της Χαμάς

Από τη μεριά της, η Χαμάς ψάχνει τον τρόπο να ανασυγκροτηθεί και δηλώνειπρόθυμη να απελευθερώσει 70 ομήρους (κυρίως γυναίκες και παιδιά) με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει 5 ημέρες.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν εν είδει πληροφοριών την πρόθεση της Χαμάς για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων. Αυτό εξέφρασε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας των ισλαμιστών, Αμπού Ομπέιντα, στους μεσολαβητές των διαπραγματεύσεων για τις ζωές των εκατοντάδων απαχθέντων.

Η κατάληψη του Κοινοβουλίου της Γάζας από το στρατό του Ισραήλ και το φερόμενο, εκ των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, χάσιμο ελέγχου στον παλαιστινιακό θύλακα πιθανολογούνται ως δύο από τις αιτίες για την πρόταση. 



Πόλεμος στο Ισραήλ: Απελευθέρωση 100 ομήρων αντί παράδοσης 200 παιδιών από την Παλαιστίνη

Οι διαπραγματεύσεις -πάντα με τη μεσολάβηση του Κατάρ- συνεχίζονται μεταξύ της Χαμάς και των δυτικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι βρίσκονται δέσμιοι για 37η μέρα, από τότε, δηλαδή, που άρχισε ο πόλεμος στο Ισραήλ

Το ρεπορτάζ ανήκει στην εφημερίδα του Ισραήλ «Haaretz» και επιπλέον αναφέρεται πως o Αμπού Ομπέιντα κατηγόρησε ξανά το Ισραήλ ότι ματαίωσε μια προσπάθεια του Κατάρ να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα, το Ισραήλ ζήτησε την απελευθέρωση 100 ομήρων με αντάλλαγμα την παράδοση 200 παιδιών από την Παλαιστίνη.

«Ενημερώσαμε τους διαμεσολαβητές ότι χρειαζόμαστε πέντε ημέρες ηρεμίας, κατάπαυση του πυρός και εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα, αλλά το Ισραήλ το ανέβαλε», είπε ο Ομπέιντα και μεταδίδει η «Haaretz».