Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα
Με άρθρο του στους Financial Times ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντά στον Τόμσεν κατηγορώντας το ΔΝΤ ότι υπονομεύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί
Την ανάγκη σημαντικών αποφάσεων για την Ελλάδα για το γενικό συμφέρον της χώρας και της Ευρωζώνης τονίζει σε άρθρο του ο Πιέρ Μοσκοβισί συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές το 2017 σε διάφορες χώρες δεν διευκολύνουν την κατάσταση αλλά η αναβλητικότητα θα ήταν ανεύθυνη επιλογή.
Στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστηρίζει ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία «αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη σε αυτό. Δυστυχώς άλλοι ορισμένες φορές προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα blame game ως μέσο υπεράσπισης των θέσεών τους. Αυτή η συμπεριφορά ρισκάρει την υπονόμευση της εμπιστοσύνης και της προόδου που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών των Ελλήνων και την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων» προσθέτει με νόημα «καρφώνοντας» το ΔΝΤ για τη στάση του.
«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της "μετα-αλήθειας" είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απαντήσεις ορισμένοι ισχυρισμοί» ξεκινά την επιστολή του ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τεράστιες προσπάθειες» στις οποίες περιλαμβάνονται «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις το ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος».
Συνεχίζοντας τις απαντήσεις στο ΔΝΤ και το άρθρο Τόμσεν ο Ευρωπαίος επίτροπος παραθέτει μια σειρά στοιχείων για το έλλειμμα και το δημοσιονομικό πλεόνασμα αλλά και τις συντάξεις προσθέτοντας ότι «εν συντομία η Ελλάδα εφαρμόζοντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα, επιτέλους γυρίζει σελίδα».
«Τελικά, είναι η Κομισιόν πολύ πολύ επιεικής με την Ελλάδα σε αντίθεση με τις φαινομενικά πιο ρεαλιστικές θέσεις του ΔΝΤ; Σε καμία περίπτωση. Ενώ έχει εργαστεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, έχει επίσης πιέσει τις αρχές της χώρας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Επιτροπή υπήρξε ένας έντιμος μεσολαβητής, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ευρωζώνης στο σύνολό της» συνεχίζει ο κ. Μοσκοβισί.
Το επόμενο βήμα είναι, κατά τον Γάλλο επίτροπο, να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση που εξαρτάται από μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά, όπως σημειώνει, αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο οι θέσεις καθορίζονται από δογματικές ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν.
«Είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία για βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους να επιτευχθεί γρήγορα» για τα χρόνια μετά το 2018 προσθέτει ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Οι στόχοι, όμως, κατά τον κ. Μοσκοβισί «δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί για μεγάλο χρονικό διάστημα - δεν μπορεί να καταδικαστεί η Ελλάδα σε λιτότητα για πάντα - και δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τους πετύχει χωρίς να υπονομεύει την ανάπτυξη ούτε όμως θα πρέπει να βασίζονται σε ηθελημένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να είναι συνδεδεμένες με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατοες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές».
«Ας σταματήσουμε τα σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. Η τεχνική δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» καταλήγει ο κ. Μοσκοβισί και καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας να αναλάβουν τώρα την πρωτοβουλία προκειμένου αναλαμβάμοντας όλοι την ευθύνη η Ελλάδα να πετύχει τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές και σε ένα σταθερό μέλλον στην Ευρωζώνη.