Γυναίκες σε όλο τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους κατά του προέδρου Τραμπ
Τεράστια πορεία στην Ουάσινγκτον
Διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στον σεξισμό, τη μισαλλοδοξία και τη ξενοφοβία, γυναίκες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης υψώνουν σήμερα την γροθιά τους απέναντι στην πολιτική που έχει διακηρύξει έως τώρα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Aπό το Λονδίνο έως την Ανταρκτική και από το Ναιρόμπι έως την Κίνα, οι γυναίκες εξεγείρονται στην σεξιστική αντίληψη που διακατέχει το νέο Αμερικανό πρόεδρο, κραδαίνοντας πλακάτ με συνθήματα κατά του Τραμπ.
Συνολικά πάνω από 670 "Πορείες Γυναικών" έχουν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο και εξελίσσονται από το πρωί, σε υποστήριξη της πορείας που ξεκίνησε σήμερα στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στην Ουάσινγκτον. Στο Σίδνεϊ περίπου 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς το αμερικανικό προξενείο. Σύμφωνα με τις Αρχές, πέντε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μελβούρνη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες εκτιμάται ότι λαμβάνουν μέρος στις σημερινές διαδηλώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε συνολικά 57 χώρες. Σύμφωνα με ειδικό των "New York Times", τέτοια κινητοποίηση με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την ανάληψη καθηκόντων ενός προέδρου δεν έχει συμβεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια.
"Δεν κάνουμε πορεία ως ένα κίνημα κατά του Τραμπ και μόνο, πραγματοποιούμε πορεία για να διαμαρτυρηθούμε κατά του λόγου μίσους, της ρητορικής της μνησικακίας, του μισογυνισμού, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο με τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο", δήλωσε η διοργανώτρια της μεγάλης πορείας των γυναικών στην Ουάσινγκτον Μίντι Φράιμπαντ.
Πολλοί από τους διαδηλωτές στο Σίδνεϊ και η Μελβούρνη φορούσαν ροζ σκουφάκια με αυτιά γάτας, τα λεγόμενα «pussyhat», σύμβολο των γυναικείων κινητοποιήσεων κατά του Τραμπ.
Στη Νέα Ζηλανδία, πραγματοποιήθηκαν ήδη πορείες σε τέσσερις πόλεις, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι. Εκατοντάδες άλλοι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις στο Τόκιο, ενώ στη Μανίλα περίπου 200 μέλη μιας εθνικιστικής οργάνωσης των Φιλιππίνων διαδήλωσαν για μία περίπου ώρα κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Κάποιοι άλλοι κρατούσαν πανό ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά σε ένα πορτρέτο του Τραμπ.
Στο Λονδίνο
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Ειδική σχέση, απλώς πείτε όχι" ή "Παλιογυναίκες, ενωθείτε" (σ.σ. από τον χαρακτηρισμό "nasty woman" που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον), οι διαδηλώτριες στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν εξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Γκρόσβενορ Σκουέαρ και έκαναν πορεία μέχρι την Τραφάλγκαρ.
Γενικά στη Βρετανία σημειώθηκαν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις, με τον αριθμό των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτές να αγγίζει τις 100.000.
Στις 17.00 ξεκίνησε η συγκέντρωση-μαμούθ στην Ουάσινγκτον
Φορώντας ροζ σκουφάκια, χιλιάδες άνθρωποι –στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες– συγκεντρώνονταν από το πρωί στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.
Σε αυτήν την "Πορεία των Γυναικών" στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα εκτιμάται ότι μετέχουν τουλάχιστον 200.000 Αμερικανοί απ' όλη τη χώρα. Αυτός ο αριθμός και μόνο μαρτυρά τον βαθύ διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.
"Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί", είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, που πήγε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.
Νωρίς το πρωί, οι συρμοί του μετρό της αμερικανικής πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι με γυναίκες που φορούσαν το σύμβολο της κινητοποίησης, το λεγόμενο "pussyhat", ένα ροζ σκουφάκι με αυτιά γάτας. Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει τη γάτα αλλά και το αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Νωρίτερα, ο ίδιος ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για "μια φανταστική ημέρα στην Ουάσινγκτον" και ευχαρίστησε το κανάλι Fox News για τα κολακευτικά σχόλιά του για τη χθεσινή ομιλία του.
Ευχαριστίες από τη Χίλαρι
Τη συμπαράστασή της στις γυναίκες που διαδηλώνουν εξέφρασε και η Χίλαρι Κλίντον με ανάρτησή της στο Twitter. «Σας ευχαριστώ που ορθώνετε το ανάστημά σας, υψώνετε τη φωνή σας και συμμετέχετε στην πορεία για τις αξίες μας. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε. Πιστεύω ειλικρινά πως είμαστε ισχυρότερες ενωμένες», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό.
Η φωνή των διαδηλωτριών στην Ουάσινγκτον
Τα τελευταία 40 χρόνια, για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είχαν εκφραστεί τόσες ανησυχίες αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. "Η οικογένεια του συζύγου μου είναι μετανάστες, είναι μουσουλμάνοι. Και κανείς τους δεν είναι τρομοκράτης", σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μπάρμπαρα Χίλτον, 62 ετών.
Η διαδήλωση των γυναικών ξεκίνησε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) από το Εθνικό Πάρκο, την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Η "Πορεία των Γυναικών" ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν μεταξύ άλλων η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση απηύθυνε ήδη χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, και στο βήμα ανεβαίνουν η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.
Και στην Ελλάδα κινητοποιήσεις κατά του Τραμπ
Με κεντρικό σύνθημα «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστία, των πολυεθνικών του κέρδους», Αθηναίοι καθώς επίσης και αντιπροσωπία προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους από το Ελληνικό, κρατώντας σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στον ρατσισμό, τον νεοναζισμό και τον πόλεμο, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, μητέρες από τον καταυλισμό των προσφύγων έδωσαν το «παρών» με τα παιδιά τους στα καρότσια, ενώ ανήλικα προσφυγόπουλα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Θέλουμε να πάμε σχολείο», «Ανησυχούμε για τη μοίρα μας», «Θέλουμε ένα φωτεινό μέλλον», διεκδικώντας την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και ένα καλύτερο αύριο.
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα κινήματα της Αμερικής, καθώς και όλης της Ευρώπης, καθώς η άνοδος τους Τραμπ είναι αέρας στα πανιά του ρατσισμού», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) Πέτρος Κωνσταντίνου. «Δίνουμε μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των προσφύγων, προκειμένου να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Αμερικής σε κέντρο ρατσισμού και να αποτρέψουμε έναν πόλεμο με την Κίνα, όπως έχει εξαγγείλει ο Τράμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «το κίνημα που διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο θυμίζει τα αντίστοιχα κινήματα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, του Σιάτλ, ενάντια στην πολιτική Μπους».
Επιπλέον, επισήμανε ότι «θέλουμε να κάνουμε απολύτως ξεκάθαρο ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και τα παιδιά τους είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία μας». Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία από το πρωί φρουρείται από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν σταθμεύσει κατά μήκος του δρόμου έμπροσθεν του κτιρίου για λόγους ασφαλείας.