Το φαινόμενο Τραμπ στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής
Ποιο μήνυμα στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, το πρώτο μέρος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. Στο τραπέζι των συζητήσεων των 28 κυριάρχησαν η ανάληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μετά από αυτή την εξέλιξη. Ενδεικτικός είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των Ευρωπαίων ηγετών.
Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε σήμερα, από τη Μάλτα όπου διεξάγεται η άτυπη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, ότι η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με την καγκελάριο, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλές διατλαντικές σχέσεις όποτε αυτό είναι δυνατόν.
Αναφερόμενη στο Brexit, η Μέρκελ είπε ότι είναι ικανοποιημένη για τη δήλωση που έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι η οποία είπε ότι θέλει μια ισχυρή Ευρώπη.
Τούσκ: Οι αλλαγές στην παγκόσμια κονίστρα μάς υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή ΕΕ
«Οι αλλαγές στην παγκόσμια κονίστρα μάς υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η διατλαντική συνεργασία παραμένει μια μεγάλη προτεραιότητα για εμάς, διότι ήταν ένας σταθερός πυλώνας του ελευθέρου κόσμου. Ταυτοχρόνως ξέρουμε ότι σήμερα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις», τόνισε ο Ντ. Τούσκ, σημειώνοντας πως μετά τη συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ένωσης θα συναντηθούν για να συζητήσουν την Ευρώπη του μέλλοντος σε επίπεδο 27, και επίσης όλα αυτά σε σχέση με τον επικείμενο εορτασμό της Συνθήκης της Ρώμης.
Όσον αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της ΕΕ είπε πως στη σύνοδο «συμφώνησαμε σε άμεσα επιχειρησιακά μέτρα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους παράτυπους μετανάστες και να σώσουν ζωές» και ότι η ΕΕ θα συνδράμει την ακτοφυλακή της Λιβύης σε σχέση με συγκεκριμένες επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ θα ενδυναμώσει την αντιμετώπιση των ροών.
«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις εθελοντικές επαναπροωθήσεις από τη Λιβύη προς άλλες χώρες» συμπλήρωσε ο Ντ. Τουσκ και σημείωσε πως για να εφαρμοστούν αυτοί οι άξονες προτεραιότητας θα υπάρχουν επιπλέον ευρωπαϊκοί πόροι. «Θα δράσουμε σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε και προσέθεσε:
«Έχουμε αποφασίσει να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη και τις διμερείς δραστηριότητες που έχουμε με τη Λιβύη. Ως προς τούτο καλωσορίζουμε το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη χθες μεταξύ Ιταλίας-Λιβύης, κάτι που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ιταλία και τη Λιβύη. Είναι μια κοινή μας ευθύνη».
Μουσκάτ: Η διαχείριση της κρίσης δεν έχει άσπρο ή μαύρο
Την πεποίθηση ότι υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός σύγκλισης των 28 σε σχέση με ότι η ΕΕ έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην παγκόσμια κονίστρα και τώρα πρέπει να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Μπορέσαμε από κοινού να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Η διαχείριση της κρίσης δεν έχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν και ενδιάμεσες οδοί έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε προς το μέλλον», είπε ο κ. Μούσκατ, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ιταλία και τη συμφωνία με τη Λιβύη».
«Ξέρουμε ότι η Λιβύη είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση και ότι η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά αυτό δεν είναι μια δικαιολογία για να μην εμπλακεί στη συμφωνία. Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την κυβέρνηση της Λιβύης για να πάμε προς τα εμπρός», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία Ιταλίας και Λιβύης προβλέπει και τη βοήθεια προς την κυβέρνηση της Λιβύης.
Ο κ. Μούσκατ ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε μια ανοικτή συζήτηση σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Φυσικά υπήρχε ανησυχία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρώπης των 28 σχετικά με κάποιες θέσεις οι οποίες έχουν εκφραστεί από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και σε σχέση με ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Παρά ταύτα δεν υπήρχε κανένα αίσθημα αντιαμερικανισμού, δεν υπήρχε κανένα αίσθημα ότι εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις ΗΠΑ», είπε και προσέθεσε:
«Θέλουμε να ακολουθήσουμε μια στάση κατά την οποία δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και όπως συμβαίνει σε οποιεσδήποτε υγιείς σχέσεις, εμείς θα μιλήσουμε με σαφήνεια για συγκεκριμένες αρχές που πρέπει να ακολουθηθούν», είπε.
Τέλος, προσέθεσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, υπήρξε σύγκλιση στο γεγονός ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο τρόπος με τον οποίο αυτή η μεγάλη δύναμη επιλέγει το δικό της ρόλο στον κόσμο, επιδρά και τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.