Αβραμόπουλος: Χωρίς βίζα για 90 ημέρες οι πολίτες της Γεωργίας στην ΕΕ
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας σε δήλωσή του χαρακτηρίζει ιστορική τη σημερινή μέρα για τους Γεωργιανούς πολίτες
«Σύντομα θα ολοκληρωθούν επισήμως οι διοικητικές διαδικασίες που απομένουν και οι πολίτες της Γεωργίας, που θα κατέχουν βιομετρικό διαβατήριο, θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης στη ζώνη Σένγκεν» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας κ. Giorgi Kvirikashvili, σχετικά με την υιοθέτηση από το Συμβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (visa liberalization) για τους πολίτες της Γεωργίας.
Οπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, το Συμβούλιο προχώρησε στην απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής και μετά τη σύμφωνη ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οπως εξήγησε «η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών των πολιτών και των αρχών της Γεωργίας από το 2012. Με σκληρή και αποτελεσματική δουλειά επιτεύχθηκε απτή πρόοδος σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων, σε όλους τους σχετικούς τομείς: τη διαχείριση των συνόρων, την πολιτική ασύλου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη βελτίωση της προστασίας των δεδομένων.
Τον Δεκέμβριο του 2015, η Επιτροπή συμπέρανε στην τελευταία έκθεσή της ότι η Γεωργία έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Έχουν γίνει επίσης πολλά και από την πλευρά των Κρατών Μελών κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, και θα ήθελα να τους εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την προσήλωση και τις προσπάθειές τους».
Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «η Γεωργία αποτελεί παράδειγμα προόδου και μεταρρυθμίσεων και αυτό την φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα καλωσορίσει τους Γεωργιανούς πολίτες που σύντομα θα έρθουν για να επισκεφθούν φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους, για πολιτιστικά ή αθλητικά γεγονότα, επαγγελματικές συναντήσεις, δημοσιογραφικές καλύψεις, μικρής διάρκειας σπουδές και εκπαίδευση.
Η σημερινή ιστορική απόφαση θα διευκολύνει περαιτέρω την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Γεωργίας».
Και κατέληξε: «Η θέληση της Γεωργίας να έρθει πιο κοντά και μια μέρα να γίνει μέλος της ΕΕ – γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό έθνος από την αρχή της ιστορίας του- μας υπενθυμίζει τη σημασία της συμμετοχής σε μια Ένωση ειρήνης, σταθερότητας, ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και ευημερίας».