Τουρκία: Το Βερολίνο ζητά την αποφυλάκιση του ανταποκριτή της Die Welt
Δεύτερο αίτημα μέσα σε λίγες μέρες
Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt ο οποίος έχει φυλακιστεί από τις τουρκικές αρχές –στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που επιδείνωσε τις διμερείς σχέσεις– είναι καλά, αλλά η Γερμανία συνεχίζει να απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ έπειτα από μια επίσκεψη που του έκανε γερμανικό προξενικό προσωπικό.
Ο Γιουτζέλ, ο οποίος έχει διπλή, γερμανική και τουρκική υπηκοότητα, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές τον Φεβρουάριο. Κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας, υποστήριξη σε μια τρομοκρατική οργάνωση και υποκίνηση των τούρκων πολιτών στη βία. Αρνείται τις κατηγορίες.
Περιγράφοντας την υπόθεση Γιουτζέλ "μια από τις μεγάλες δοκιμασίες για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις", ο Ροτ μίλησε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνδιάλεξη με έναν νομικό του γερμανικού προξενείου ο οποίος επισκέφθηκε τον δημοσιογράφο σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης νωρίτερα σήμερα.
"Ο Γιουτζέλ, με δεδομένες τις συνθήκες, είναι καλά. Αυτό που αποτελεί βάρος για τον ίδιο είναι η απομόνωση" που του έχει επιβληθεί, ανέφερε ο Ροτ, που ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές διότι επέτρεψαν την επίσκεψη προξενικών αξιωματούχων, κάτι που η Άγκυρα αρνείτο επί εβδομάδες.
"Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος για εμάς", συνέχισε ο Ροτ. "Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις για την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ".
Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10½ ετών εάν καταδικαστεί.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία οξύνθηκαν περισσότερο μετά την απαγόρευση που επέβαλαν οι γερμανικές αρχές σε συγκεντρώσεις όπου επρόκειτο να εμφανιστούν τούρκοι υπουργοί ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος και τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε με βαριές εκφράσεις εναντίον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως αυτών της Γερμανίας και της Ολλανδίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους, κατηγορώντας τους για "ναζιστικές" πρακτικές.
Τονίζοντας ότι οι συγκρίσεις με τους ναζί είναι απαράδεκτες, ο Ροτ σημείωσε τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην υπόθεση Γιουτζέλ. "Αυτή είναι μια από τις μεγάλες δοκιμασίες για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις και μπορώ μόνοι να ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε μια ικανοποιητική λύση", είπε ο Ροτ.
Ο Γιουτζέλ είναι ο πρώτος Γερμανός δημοσιογράφος ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο των εκτεταμένων εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία. Ανάμεσα στους τομείς που έγιναν στόχος είναι τα μέσα ενημέρωσης.
Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν καθαιρεθεί, απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν τεθεί υπό κράτηση στις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού, του δικαστικού συστήματος, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Άγκυρα διατείνεται πως τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα εξαιτίας της απειλής που αντιμετωπίζει.
Ο Ροτ επισήμανε ότι το Βερολίνο θέλει να αποκατασταθεί η διμερής σχέση με την Τουρκία ώστε να χαρακτηρίζεται από την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, προσθέτοντας: "προς το παρόν διερχόμαστε μια τρικυμιώδη περίοδο, αλλά αυτό δεν θα μας αποτρέψει από το να μιλάμε και να διατηρούμε δεσμούς".