Τρεις εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν στο Νότιο Σουδάν
Ήταν εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα
Τρεις Νοτιοσουδανοί εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη διάρκεια μαχών στην πόλη Γουάου στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, η οποία είναι βυθισμένη στον εμφύλιο από το 2013, ανακοίνωσε ο οργανισμός.
Οι τρεις άνδρες «φαίνεται ότι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν σε μια αποθήκη του PAM, όπου εργάζονταν ως αχθοφόροι», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του. «Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν από χτυπήματα από ματσέτα και ο άλλος δέχθηκε πυροβολισμούς», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με απολογισμό της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, τουλάχιστον 16 άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν στη Γουάου μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και σε αυτές που είναι πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.
«Είμαστε εξοργισμένοι και βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο των συναδέλφων μας, που εργάζονταν καθημερινά για να προσφέρουν ζωτικής ανάγκης τρόφιμα σε εκατομμύρια συμπολίτες τους», δήλωσε η Τζόις Λούμα που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες του PAM στο Νότιο Σουδάν.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή έξω από τη Γουάου μετά την ενέδρα που έστησαν οι αντάρτες στις κυβερνητικές δυνάμεις. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν τη Δευτέρα μέσα στην πόλη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Κιρ έψαχναν σπίτι-σπίτι και σκότωναν τους αμάχους που πίστευαν ότι υποστηρίζουν τους αντάρτες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θύματα ανήκουν κυρίως στις φυλές της περιοχής, τη Τζουρ και τη Μπαλάντα, οι πολιτοφυλακές των οποίων έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις των ανταρτών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι 8.000 κάτοικοι της Γουάου έχουν εγκαταλείψει την πόλη μετά τις συγκρούσεις αυτές.
Το υπουργείο Ενημέρωσης του Νότιου Σουδάν επιβεβαίωσε ότι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού σκοτώθηκαν στην ενέδρα της Κυριακής.
Το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011 και έχει βυθιστεί σε εμφύλιο από το 2013, εξαιτίας του οποίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Περισσότεροι από 1,9 εκατομμύριο Νοτιοσουδανοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και περισσότεροι από 1,7 εκατομμύριο έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, την ώρα που λιμός κηρύχθηκε τον Φεβρουάριο σε κάποιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν τον πληθυσμό της χώρας, παρά τις συχνές λεηλασίες από τις ένοπλες ομάδες και τις επιθέσεις που δέχονται.
Σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ, που δεν περιλαμβάνει τους τρεις τελευταίους θανάτους, 79 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στο Νότιο Σουδάν από την αρχή του εμφυλίου.