Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην Τουρκία
Οι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 55,3 εκατομμμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι στο πλαίσιο του - ιστορικής σημασίας - δημοψηφίσματος που διεξάγεται στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Τα εκλογικά τμήμα όπως αναφέρει και το ΑΜΠΕ άνοιξαν στις 7.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα άνοιξαν στις 8:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Οι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχουμ εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική, σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι», ενώ η εταιρεία Themis έδειξε άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στο ναι, παρουσιάζοντας μία χώρα βαθειά διχασμένη.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της KONDA το ναι είναι 51,5% και το όχι 48,5%. Η εταιρεία SONAR δίνει 51,2% στο όχι και 48,8% στο ναι. Ο διευθυντής της εταιρείας εκτιμά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να πουν όχι στην δημοσκόπηση. Η Gezici προβλέπει 51,3% ναι και 48,7% όχι. Η Αvrasya προβλέπει 57,75% όχι και 42,25% ναι.
Ωστόσο, οι παρατηρητές εκτιμούν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των εθνικιστών που είναι αντίθετοι σε κάθε παραχώρηση προς τους Κούρδους και φοβούνται πως μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν ίσως υιοθετήσει πιο μετριοπαθή θέση.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσαν στην τουρκική ηγεσία τα σχόλια του Μπαχτσελί είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως θα υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του «αν υπήρχε ένα και μόνο άρθρο [στη συνταγματική αναθεώρηση] που θα άνοιγε τον δρόμο για ομοσπονδιακό κράτος».
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τα σενάρια της επόμενης ημέρας βλέπουν την κοινωνική πόλωση στην Τουρκία να συνεχίζεται, η οποία θα οδηγήσει και κλυδωνισμούς στην πορεία της οικονομίας.
Αν η πλειοψηφία πει «ναι» τότε, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες, «την αμέσως επόμενη ημέρα» θα έρθει στη βουλή η πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής.
Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος αναμένεται να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος και την εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας.
Παράλληλα η Άγκυρα θα ζητήσει συζήτηση σε νέα βάση της σχέσης της με την ΕΕ, αν και η επαναφορά της θανατικής ποινής ουσιαστικά ακυρώνει την ενταξιακή της διαδικασία.
Η ψηφοφορία θα γίνει υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι».