Ανοιχτά αφήνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Από το Τόκιο, όπου βρίσκεται ο κ. Πενς έδωσε έμφαση στην αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συνεργαστεί με την Ιαπωνία, την Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, προκειμένου η κλιμάκωση της έντασης να εκτονωθεί ειρηνικά.

«Κατανοούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο λαός της Ιαπωνίας μετά την κλιμάκωση της έντασης στη θαλάσσια περιοχή, που τη χωρίζει από την Κορεατική Χερσόνησο. Είμαστε μαζί σας κατά 100%», δήλωσε ο Πενς λίγο πριν από το μεσημεριανό γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι υποστηρίζει τη στάση του Τραμπ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η «στρατηγική υπομονή» με τη Βόρεια Κορέα εξαντλήθηκε, ενώ όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε έναν αριθμό πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ έκανε και μία αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση προχθές, μία ημέρα μετά τους επίσημους εορτασμούς για την “Ημέρα του Ήλιου” και τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που την χαρακτήρισε.

Το μεσημεριανό γεύμα εργασίας μεταξύ του Πενς και του Άμπε εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας, ενώ διεξάγεται πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, με τον οποίο θα συζητήσει ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.

Πριν από την άφιξη του Πενς στο Τόκιο, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος είχε συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Χιροσίγκε Σέκο. Ο Ρος, που φέρεται να έχει μια σκληροπυρηνική προσέγγιση σε θέματα εμπορίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με το Τόκιο μέσω της υπογραφής σχετικής συμφωνίας.

Το Τόκιο, αποτελεί το δεύτερο σταθμό της 10ήμερης περιοδείας του Πενς στην Ασία, με κεντρική επιδίωξη την μεταφορά του μηνύματος ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει την ενίσχυση του διμερούς πλαισίου των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε το πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (TPP).