Τη διαγραφή διαδικτυακών αναρτήσεων μίσους εξετάζει η Κομισιόν
Έως το τέλος του έτους θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση
Τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων εξετάζει η Κομισιόν, τα οποία θα καθορίζουν το πλαίσιο με το οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, όπως το Facebook, το Twitter και η Google θα διαγράφουν αναρτήσεις ρητορικής μίσους και παρακίνησης στην βία.
Το Reuters αναφέρει ότι σύμφωνα στο σχετικό προσχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις στις προσεγγίσεις που ακολουθούνται για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου – όπως στην υποκίνηση στην τρομοκρατία, τη ρητορική μίσους, αναφορικά με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ή στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».
«Τέτοιες αποκλίσεις μπορεί να δικαιολογούνται σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σε συγκεκριμένους τύπους παράνομου περιεχομένου), αλλά σε άλλες περιπτώσεις μειώνουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος (π.χ. με την καθυστέρηση διαγραφής αναρτήσεων τρομοκρατικής προπαγάνδας)», υπογραμμίζεται.
Η Επιτροπή τονίζει ότι μπορεί να προχωρήσει στην θέσπιση νομοθετικών και/είτε μη νομοθετικών μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου για να αντιμετωπίσει «τον νομοθετικό κατακερματισμό και την αβεβαιότητα που αφορά την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου σε διαδικτυακές πλατφόρμες».
Τον προηγούμενο μήνα, η Γερμανία παρουσίασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως και 50 εκατ. ευρώ, αν αυτές αποτυγχάνουν να διαγράφουν γρήγορα αναρτήσεις μίσους. Ομως, υπήρξαν ανησυχίες ότι ενδέχεται αυτή η νομοθεσία να απειλήσει την ελευθερία του λόγου.
Τον περασμένο χρόνο το Facebook, το Twitter, το YouTube (Google) και η Microsoft συμφώνησαν σε έναν κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και την αφαίρεση αντίστοιχου περιεχομένου εντός 24 ωρών, με την Επιτροπή όμως να επικρίνει τις εταιρείες ότι δεν δρουν αρκετά γρήγορα.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι υπόλογες για το περιεχόμενο που αναρτάτε στις πλατφόρμες τους και δεν είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν ενεργά τις αναρτήσεις των χρηστών. Εντούτοις, πρέπει να κατεβάζουν από τις σελίδες τους παράνομο περιεχόμενο έπειτα από ειδοποιήσεις.
Στο προσχέδιο, που αποτελεί μια ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής της Επιτροπής για την δημιουργία μιας ψηφιακής κοινής αγοράς στην Ευρώπη, τονίζεται ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που διαδραματίζουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, χωρίς να πληγεί το καθεστώς απαλλαγής ευθύνης για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.
«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια και ένα προβλέψιμο περιβάλλον θα δημιουργήσουν τα κίνητρα για τους παρόχους να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διατηρήσουν ένα υγιές διαδικτυακό οικοσύστημα».
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως η Επιτροπή εξετάζει την υιοθέτηση της αρχής του αποκαλούμενου «καλού Σαμαρείτη», μέσω της οποίας οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δεν θα φέρουν ευθύνη για το περιεχόμενο αν αναζητούν ενεργά παράνομο περιεχόμενο στους ιστοτόπους τους, ελπίζοντας ότι με αυτό το μέτρο οι εταιρείες θα δρουν περισσότερο προληπτικά.
Η ενδιάμεση αξιολόγηση αναμένεται να υιοθετηθεί τον Μάιο.
Πηγή: ΑΠΕ