Άλλοι δύο νεκροί στις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα
Σύμφωνα με τον απολογισμό της εισαγγελίας, υπάρχουν επίσης 437 τραυματίες, ενώ 1.289 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Στους 26 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη Βενεζουέλα εδώ και περίπου έναν μήνα, μετά τον θάνατο άλλων δύο ανθρώπων σήμερα, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας, καταγγέλλοντας τη βία στη χώρα.
Δεν μπορώ να ανεχτώ τη βία, λυπάμαι για τον θάνατο αυτών των 26 ανθρώπων, είτε είναι φιλοκυβερνητικοί, είτε είναι αντιπολιτευόμενοι. Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι πάντα λυπηρός" είπε στους δημοσιογράφους η Λουίσα Ορτέγκα, διευκρινίζοντας ότι τα θύματα ήταν "τέσσερις έφηβοι και 22 ενήλικοι.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της εισαγγελίας, υπάρχουν επίσης 437 τραυματίες, ενώ 1.289 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Λίγο νωρίτερα, ο Συνήγορος του Λαού (αποστολή του είναι να ελέγχει κατά πόσο παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε ότι νωρίς το πρωί ξεψύχησε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ένας άνδρας που είχε τραυματιστεί από σφαίρες την Δευτέρα, ενώ συμμετείχε σε μια διαδήλωση υπέρ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Το δεύτερο σημερινό θύμα είναι ένας 23χρονος που χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι και σκοτώθηκε ακαριαία σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση στην Πολιτεία Λάρα.
Η αντιπολίτευση έχει ήδη καλέσει τους υποστηρικτές της να βγουν και πάλι αύριο στους δρόμους και να διαδηλώσουν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος των κινητοποιήσεων. "Προχωράμε. Δεν θα υποχωρήσουμε. Αν καταφέρουμε να αντέξουμε την πίεση, θα πετύχουμε την αλλαγή. Την Τετάρτη θα επιστρέψουμε στους δρόμους" είπε ο Φρέντι Γκεβάρα, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση από τα τέλη του 2015.
Ο αυριανός στόχος των διαδηλωτών είναι να κατακλύσουν το κέντρο του Καράκας για να διαμαρτυρηθούν έξω από την έδρα ενός από τους θεσμούς που πρόσκεινται στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και κατηγορούνται από την αντιπολίτευση για "συνέργεια στο πραξικόπημα" (σ.σ. δεν διευκρίνισαν ποιου). Μέχρι τώρα οι διαδηλωτές εμποδίζονται από την αστυνομία να φτάσουν στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Αργότερα σήμερα το κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την πιθανότητα καθαίρεσης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του οργάνου που προκάλεσε το νέο κύμα των διαδηλώσεων την 1η Απριλίου όταν αποφάσισε να άρει την ασυλία όλων των βουλευτών και να αναθέσει στον εαυτό του το νομοθετικό έργο. Μπροστά στον σάλο που προκλήθηκε, η απόφαση αυτή ανακλήθηκε 48 ώρες αργότερα.
Στις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια. "Αυτές οι πράξεις αντίστασης που βάζουν με την πλάτη στον τοίχο τον δικτάτορα (σ.σ. τον Μαδούρο) έχουν πολύ υψηλό τίμημα: νεκρούς και συλληφθέντες", παραδέχτηκε ο Γκεβάρα. Από το 2014 ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος του Γκεβάρα, ο Λεοπόλδο Λόπες, βρίσκεται επίσης στη φυλακή.
Την Δευτέρα, άλλοι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν στα δυτικά της χώρας και επτά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό μιας ημέρας κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι απέκλεισαν τους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας.
Πόσους νεκρούς χρειάζονται ακόμη οι εξτρεμιστές της αντιπολίτευσης για να εγκαταλείψουν τη βία ως μέσο άσκησης της πολιτικής; Πόσους ακόμη; δήλωσε ο στρατηγός Βλαντίμιρ Πατρίνιο Λόπες, ο υπουργός Άμυνας και στενός συνεργάτης του προέδρου Μαδούρο.