Άσκηση στη Ρουμανία, στην οποία θα συμμετάσχουν 10 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα ως «φιλοξενούσα χώρα» πρόκειται να διεξαχθεί από τις 6 έως τις 14 Ιουνίου 2017, με την επωνυμία «Noble Jump 2017». Στην άσκηση αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από 10 κράτη – μέλη της συμμαχίας (Αλβανία, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Λεττονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία).

Η άσκηση σχεδιάστηκε από τη Συμμαχική Διακλαδική Διοίκηση Νεαπόλεως (Allied Joint Force Command Naples), και στοχεύει στον έλεγχο των διαδικασιών αναπτύξεως και λειτουργικότητος του επιχειρησιακού συμμαχικού σχηματισμού «Διακλαδική Δύναμη Επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητος» («Very High Readiness Joint Task Force»/VJTF).

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας υπηρεσίες «φιλοξενούντος έθνους» κατά την διέλευση από περιοχές της Βορείου Ελλάδος, μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Αλβανίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην προαναφερθείσα άσκηση, τόσο κατά την φάση της αναπτύξεώς τους, το διάστημα από 29 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου 2017, όσο και κατά την φάση της αναδιπλώσεώς τους από 17 έως και 22 Ιουνίου 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικότερα, οι δυνάμεις της Αλβανίας (149 στελέχη και 19 τροχοφόρα οχήματα), θα κινηθούν επί του δρομολογίου Κρυσταλλοπηγής-Προμαχώνα, ενώ οι δυνάμεις της Βρετανίας (274 στελέχη, 232 τροχοφόρα και 9 ερπυστριοφόρα οχήματα) και της Ισπανίας (227 στελέχη και 105 τροχοφόρα οχήματα) επί του δρομολογίου Αλεξανδρουπόλεως-Ορμενίου.

Συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ, «οι υπηρεσίες που θα παράσχει η Ελλάδα, κατά την διέλευση των ανωτέρω μονάδων από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συνίστανται στα ακόλουθα:

• Παροχή διευκολύνσεων στον αερολιμένα και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων.

• Διάθεση καταλυμάτων στρατωνισμού για το προσωπικό.

• Παροχή συνοδείας και ασφάλειας κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδο τους από την χώρα.

• Λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη.

• Παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας.

• Παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών».

Η προαναφερθείσα ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική δραστηριότητα, καθώς και η διέλευση από το έδαφός μας στρατιωτικών δυνάμεων από ξένες χώρες (ιδίως της Αλβανίας) προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «…προσφέρει «γη και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών, για να εξασφαλίσει μερίδιο στο κεφάλαιο από τις επεμβάσεις και τους πολέμους», καλώντας στο «να

κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις, όπως της Σούδας, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από αποστολές εκτός συνόρων, από το πλιάτσικο του κεφαλαίου που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή».