FT: Το Κατάρ πλήρωσε λύτρα ενός δισ. δολαρίων στους τζιχαντιστές
Η χώρα μπήκε στο στόχαστρο χωρών του Κόλπου για τον τρόπο απελευθέρωσης μελών της βασιλικής οικογένειας που απήχθησαν στη διάρκεια εκδρομής
Μία νέα διάσταση της υπόθεσης του αποκλεισμού του Κατάρ από έξι χώρες του Κόλπου δίνουν οι Financial Times. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Κατάρ πλήρωσε στο Ιράκ λύτρα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας που είχαν απαχθεί ενώ βρίσκονταν σε ταξίδια αναψυχής για κυνήγι.
Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, οι επικεφαλής μαχητών της περιοχής, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ντόχα πλήρωσε τα χρήματα την απελευθέρωση 26 μελών της βασιλικής οικογένειας που είχαν απαχθεί μαζί με 50 μαχητές από τζιχαντιστές στη Συρία.
Αν ισχύει η πληροφορία, τότε το Κατάρ πλήρωσε δύο από τις πιο αμφιλεγόμενες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής: την αλ Νούσρα, που είναι παρακλάδι της αλ Κάιντα και Σύρους και Ιρανούς αξιωματούχους.
Η συμφωνία, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, έγινε τον περασμένο Απρίλιο και δείχνει τις ανησυχίες που υπάρχουν για το ρόλο που παίζει το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ σε σχέση με τους γείτονές του.
Σύμφωνα με ειδικούς, «η πληρωμή των λύτρων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες που επέβαλαν το διπλωματικό αποκλεισμό της μικροσκοπικής χώρας.
Από την πλευρά της, η Ντόχα αρνείται όλες τις κατηγορίες ότι στηρίζει τρομοκράτες και δεν έδωσε καμία απάντηση για το δημοσίευμα με την ομηρεία της βασιλικής οικογένειας.
Ωστόσο, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι οι «πληρωμές» έγιναν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κατάρ είναι σύμμαχος των αμερικανών και φιλοξενεί στο έδαφός του τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή. Η χώρα μάλιστα χρησιμοποιεί τους απεριόριστους πόρους που διαθέτει από το φυσικό αέριο για να χρηματοδοτήσει τις διπλωματικές της σχέσεις από το Λονδίνο μέχρι την Ουάσιγκτον και το Τόκιο.
Ωστόσο, η Ντόχα έχει παρελθόν σε αμφιλεγόμενες διπλωματικές σχέσεις, από τους αντάρτες του Σουδάν έως τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και της Χαμάς στη Γάζα. Σύμφωνα πάντα με τους FT, που υποστηρίζουν ότι μίλησαν και με τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης για την ομηρεία, 700 εκατ. δολάρια πληρώθηκαν σε Ιρανούς και τοπικούς αρχηγούς Σιιτών και άλλα 200 με 300 εκατ. δολάρια σε Ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία, οι οποίες έχουν σχέση με την αλ Κάιντα.
Κύκλοι κοντά στη συμφωνία υποστηρίζουν ότι τι Κατάρ χρησιμοποίησε τις πληρωμές στους απαγωγείς ουσιαστικά για να δικαιολογήσει τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών στη Συρία, ωστόσο για τις γειτονικές χώρες, το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι η Ντόχα χρηματοδότησε ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο εχθρό τους, το Ιράν.