Στέλνει στρατό η Τουρκία στο Κατάρ - Το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για το τρομοκρατικό χτύπημα
Τεταμένο το κλίμα στη Μέση Ανατολή
Μεγάλη ένταση επικρατεί στη Μέση Ανατολή στον απόηχο του διπλωματικού και οικονομικού αποκλεισμού του Κατάρ από τα μουσουλμανικά κράτη και του τρομοκρατικού χτυπήματος από τζιχαντιστές στην Τεχεράνη.
Πριν από λίγο, η Eπαναστατική Φρουρά του Ιράν κατηγόρησε επίσημα τη Σαουδική Αραβία για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα, περιπλέκοντας την κατάσταση στην περιοχή.
«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) και των (Σαουδαράβων) οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.
Τελεσίγραφο στο Κατάρ
Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν τελεσίγραφο στο Κατάρ, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατό στη Ντόχα.
Τα μουσουλμανικά κράτη συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά το Κατάρ δύο 24ωρα μετά την απόφαση να απομονώσουν οικονομικά και διπλωματικά τη χώρα, κατηγορώντας τη για στήριξη και χρηματοδότηση εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Βερολίνο ότι οι κυρώσεις και τα μέτρα κατά του Κατάρ δεν θα αρθούν, μέχρι το κρατίδιο να σταματήσει τη στήριξη των εξτρεμιστών, με την Ντόχα να εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες της συμμαχίας.
«Κανείς δεν θέλει να πλήξει το Κατάρ, αλλά πρέπει να επιλέξει την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί. Πήραμε αυτή την απόφαση με μεγάλο πόνο για εμάς, ώστε το Κατάρ να καταλάβει ότι οι πολιτικές που ακολουθεί δεν είναι σταθερές και πρέπει να αλλάξουν», τόνισε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, καλώντας την κυβέρνηση του Κατάρ να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έκανε πριν από λίγα χρόνια.
Όσον αφορά στη στάση των ΗΠΑ, η Λεύκος Οίκος δήλωσε πως επιθυμεί να αποκατασταθούν οι σχέσεις στην περιοχή, παρόλο που ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία φέρεται να ενθάρρυνε την απομόνωση του Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν βάση 10.000 στρατιωτών στο Κατάρ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι όποιος στη χώρα του εκφράσει συμπάθεια προς το Κατάρ μέσω των social media απειλείται μέχρι και με 15 χρόνια φυλάκισης.
Στέλνει στρατό η Άγκυρα
Σύμμαχος του Κατάρ παραμένει η Τουρκία, που από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θέλει επαναφορά της ειρήνης στην περιοχή του Κόλπου.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Ερντογάν επισπεύδει την ψήφιση από τη Βουλή ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει την αποστολή συνολικά 3.000 Τούρκων στρατιωτών σε βάση που έχει χτιστεί στο Κατάρ από το 2014, που αποτελεί την πρώτη της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, η Τουρκία θα προχωρήσει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον στρατό της Ντόχα.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, NBC